Olcsóbb lesz a gázszállítás belföldön októbertől

Hírek vg.hu
Október 1-jétől a jelenleginél alacsonyabban határozta meg a hazai földgázrendszer használatának díjait a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, és közölte az új árkedvezményeket is. Az intézkedés segíti erősíteni a belföldi gázszállítás versenyképességét – közölte a Világgazdaság.

Megjelentek a napokban azok a MEKH-határozatok, amelyek a hazai földgázszállító rendszer üzemeltetési díjait, valamint az árkedvezmények mértékét tartalmazzák.

Változnak a gázszállítás díjai

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozata a 2024–2025-ös gázévre vonatkozik, amelynek első napja 2024. október 1. A hivatal a díjakat az FGSZ Földgázszállító Zrt. adatszolgáltatása alapján több lépésben, a referenciaár-módszertanban és a módszertani útmutatóban előírtak alapján határozta meg. Eszerint

  • az új gázévi belépési pont kapacitásdíja 1,5 százalékkal csökken,
  • a kilépési ponti kapacitásdíj lényegében nem változik,
  • a forgalmi díj pedig 75 százalékkal lesz kisebb a jelenleg hatályos szállítási forgalmi díjnál.

A díjakat az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nek a következő gázévben kell alkalmaznia, 2024. október 1-jétől 2025. október 1-jéig.

Módosulnak a kedvezmények is

A MEKH ugyancsak határozatban állapította meg a 2024. október 1-jétől induló gázévben érvényes szállítási rendszer-üzemeltetési díjakhoz kapcsolódó árkedvezmények, szorzók és szezonális faktorok mértékét.

  • A szorzók szintje változatlan marad,
  • a szezonális faktorok és megszakíthatósági kedvezmények mértéke a kihasználtság függvényében alakul a jogszabályban előírt módszertan szerint.

A hivatal a számításait a vonatkozó európai uniós rendelet előírásainak megfelelően, a gázrendszer-üzemeltetőtől kapott adatokat és saját adatgyűjtését felhasználva végezte el. A szint alacsonyabbra szabott gáztárolási díjakról februárban írt a Világgazdaság.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: FGSZ

Ezek is érdekelhetnek

További híreink