Olajmezőt vásárol a Mol Azerbajdzsánban

Hírek figyelo.hu
Igaznak bizonyultak azok a korábban megjelent sajtóinformációk, miszerint a Mol megvásárolja a Chevron részesedését egy azerbajdzsáni olajmezőben – írja a VG.hu.

A MOL-csoport és a Chevron Global Ventures, Ltd és a Chevron BTC Pipeline, Ltd ma szerződést írt alá azerbajdzsáni nem operált kutatási-termelési eszközök és csővezeték megvásárlásával kapcsolatban – írja a portál a társaság a BÉT honlapján közzétett közleményére hivatkozva. A megállapodás értelmében

a MOL tulajdonába kerül az Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) olajmező 9,57 százalékos illetve a Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) vezeték 8,9 százalékos részesedése.

A BTC csővezeték a Földközi-tenger partján található Ceyhant köti össze az ACG mezővel. A megállapodás értéke 1,57 milliárd dollár (effektív nap: 2019. január 1.), mely a záráskor módosulhat. A zárást követően a MOL az ACG mező harmadik legnagyobb tulajdonosává válhat.

A jelentős készletekkel rendelkező ACG mező a Kaszpi-tengeren található, ahol 1997 óta termelnek kőolajat és a világ legnagyobb tengeri kőolajmezőinek egyike. Az ACG operátora a BP, a termelés hat tengeri platformon zajlik, így a teljes termelés 2018-ban 584.000 hordó/nap szintet ért el. Az operátor becslése szerint a 2017. szemptemberi 2049-ig terjedő licensz hosszabbítást követően a kitermelhető földtani vagyon 3 milliárd hordót tesz ki.

A MOL közlése szerint az eszközök megvásárlása teljes mértékben illeszkedik a MOL 2030-as stratégiájában megfogalmazott célokhoz, egyúttal hozzájárul a MOL portfoliójának bővítéséhez. A tranzakció zárása további kormányzati és szabályozói engedélyek megszerzéséhez kötött, mely 2020 második negyedévében történhet meg. A MOL várakozásai szerint a vállalat teljes 2P készletállománya 360-380 millió hordóra módosulhat 2020 végére – írja a VG.hu.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink