Okoszebra az ország egyik legveszélyesebb gyalogátkelőjén

Hírek Szigeti Hajnalka
Idén tavasszal hirdette meg a Generali a Biztonságért Alapítvány és a Pearl Enterprises Kft. azt a versenyt, amelynek során a voksolók egy ózdi és egy váci zebrát szavaztak meg az ország legveszélyesebb gyalogátkelőjének a 102 helyszínt tartalmazó összesített listáról. A verseny nyereményeként a két cég jóvoltából mindkét város gyalogátkelőhelye okoszebrává válik. Az ózdi Munkás úton a héten már át is adták az új, 2,5 millió forint értékű SafeCross átkelőt.

A speciális zebra kialakítására önkormányzatok pályázhatnak, az alapítvány a kivitelezési költségek 50 százalékát vállalja. A Generali 2018 óta több mint 40 ilyen gyalogos-átkelőhelyet adott át országszerte, mintegy 65 millió forint értékben. Idén a mostanival együtt eddig nyolc átkelő készült el, és az év végéig még további hét zebrát adnak át, ami rendkívül fontos, hiszen évente mintegy 1000 embert gázolnak el gyalogátkelőkön.

Az ország másik legveszélyesebb zebrája, a Vác-Alsóvárosban található Földvári téri gyalogátkelő is még az idén okossá változik.

Mit tud a felokosított gyalogosátkelő?

A SafeCross átkelőhely mozgásirány-érzékelő szenzorokkal, az út két szélén elhelyezett kamerákkal és útburkolatba helyezett aktív LED prizmákkal ellátott rendszer, melynek segítségével biztonságosabbá válhatnak a jelzőlámpa nélküli gyalogátkelőhelyek. A fényforrások csak akkor villognak, ha a járókelő áthalad a zebrán vagy megközelíti azt, így figyelmeztetve az autósokat.
Sokan nem tudják, de az autóvezető látótere a sebesség növekedésével egyre szűkül:

a sofőr még 50 km/órás sebességnél is a gyalogátkelő teljes szélességének csak 60%-át, a középső részét látja élesen.

Az okoszebrák esetében a vezető látóterének fókuszában felvillanó LED-fények hívják fel a figyelmet a perifériás látómezőből lelépő gyalogosra. Statisztikák szerint az autóvezetők megállási hajlandósága nagyságrendekkel, 55 százalékról 76 százalékra nő azoknál a helyeknél, ahol már üzemelnek ilyen közlekedésbiztonsági rendszerek – olvasható az iotzona.hu-n.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink