Okoseszközök vigyáznak a gyerekekre a vakáció alatt?

Hírek Sz. H.
A vakáció csaknem felét, vagyis több mint egy hónapot program nélkül töltenek otthon idén nyáron a gyerekek – derül ki a Yettel és az Xplora országos reprezentatív kutatásból, amely azt is vizsgálta, hogy a szülők miként oldják meg gyermekük elhelyezését a nyáron.

A nyári szünidő 11 hetéből összességében átlagosan 5 hetet lesznek úgy otthon a gyerekek, hogy nem szerveznek nekik külön programot – mutatta ki az 5-11 éves, többnyire alsó tagozatosok szülei körében végzett felmérés. Ennek legfőbb oka, hogy a szülők sok esetben a home office miatt egyébként is otthon vannak, így meg tudják oldani a felügyeletet, de szerepet játszik az is, hogy több plusz elfoglaltság szervezését anyagilag nem engedhetik meg maguknak.

A szünidei programok tekintetében a családi nyaralás áll az első helyen (77%). Nagyszülői segítséget ötből három család (58%) vesz igénybe – akár hosszabb időre – a vakáció alatt. Népszerű programok emellett a napközis táborok is: a szülők mintegy fele (48%) biztosan élni fog e lehetőséggel, míg többnapos ottalvós táborba várhatóan csak az 5-11 évesek 15%-át íratják be. A táborok terén a legnépszerűbb a sport-, illetve edzőtáborok (37%), majd a kaland-, és élménytáborok (29%), az alkotó, kreatív tematikájú táborok (24%), valamint az Erzsébet-táborok (18%).

A válaszok alapján az is kiderült: a mai szülők gyerekkorukban sokkal nagyobb szabadságot kaptak, viszont azoknak a gyerekeknek, akik bármikor elérhetőek – akár mobilon, akár karon viselhető okoseszközön – ma is több önállóságot adnak a felnőttek. Míg az 5-7 évesek közül csak minden nyolcadik közlekedhet egyedül, addig a 8-9 évesek felének, a 10-11 évesek háromnegyedének van lehetősége erre – többnyire egy okoseszköz „felügyeletével”, amelyen a szülők bármikor elérhetik a gyereket és fordítva. Vidéken jóval engedékenyebbek a szülők, ott az 5-11 éves gyerekek mintegy felét engedik el akár egyedül is biciklizni vagy a barátokhoz, míg a fővárosiak közül mindössze minden harmadik családban jellemző ez.

Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink