OECD: idén még dübörög a magyar gazdaság

Hírek Figyelő
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD) 6,0 százalékra emelte Magyarország idei gazdasági növekedési prognózisát az előző, júniusi jelentésben szereplő 4 százalékról.

Ugyanakkor a párizsi székhelyű OECD a 2023-as növekedési prognózisát 2,5 százalékról 1,5 százalékra csökkentette a legfrissebb gazdasági előrejelzésében. A jövő évi bővülés lassulását az orosz-ukrán háború gazdasági következményeivel, a mérséklődő külső kereslettel, valamint a szűkülő reálbérek miatt lassabban bővülő lakossági fogyasztással magyarázták. Közben a szervezet rontotta a 2022-es és a 2023-as inflációs jóslását is. A korábbi, júniusi 10,3, valamint hét százalékról, 13,5 és 12,7 százalékra. A maginfláció idén és jövőre is 10,1 százalékot érhet el, míg öt hónapja 9,3 és 6,1 százalékot vártak – jelezte az OECD.

Jó hír, hogy a munkanélküliségi ráta a nyári 3,8 százalékos előrejelzéséhez képest alacsonyabb lehet idén, 3,5 százalék, a felülvizsgált adatok szerint jövőre azonban 4,7 százalékra emelkedhet, 1 százalékponttal magasabbra, mint az előző jelentésben. Az OECD a szóban forgó prognózisában 6,2 és 5,6 százalékos költségvetési hiányt prognosztizál.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink