Nyugaton kitört a nyilatkozatháború, itthon nyugalomra intenek Orbán Viktor kapcsán

Hírek
Kiborította a Nyugatot az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, miután váratlanul bejelentette, hogy már a nyáron távozik a pozíciójából, és indul az európai parlamenti választásokon. Márpedig ha ekkorra nem lesz meg az utódjelöltje, akkor az Európai Unió Tanácsának a soros féléves elnökségét betöltő ország vezetője, Orbán Viktor kerül a helyére ideiglenesen. A miniszterelnök sajtófőnöke azonban nyugalomra intett

Kiborította a Nyugatot az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, miután váratlanul bejelentette, hogy már a nyáron távozik a pozíciójából, és indul az európai parlamenti választásokon. Márpedig ha ekkorra nem lesz meg az utódjelöltje, akkor az Európai Unió Tanácsának a soros féléves elnökségét betöltő ország vezetője, Orbán Viktor kerül a helyére ideiglenesen. A miniszterelnök sajtófőnöke azonban nyugalomra intett.

Charles Michel hivatalosan a hét végén jelentette be, hogy indul az EP-választásokon a jobbközép reformisták színeiben, ezért már a nyáron lemond a posztjáról az ET élén, ahelyett, hogy a szokásjog szerint valamikor novemberben adná át a helyét, amikorra az EU teljes intézményrendszere feláll, és a gyakorlatban is beindul az új ciklus. Mindez azért érdekes, mert ha Michel bekerül az EP-be, és

leteszi az esküt anélkül, hogy már lenne kijelölt utódja, akkor a feladatkör ideiglenesen az EU Tanácsának soros féléves elnökségét betöltő ország politikai vezetőjére száll – aki nem más, mint a 2024 második fél évében következő Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor.

„Ha megválasztanak, el fogom foglalni a helyem az Európai Parlamentben, ugyanakkor a tanács bőven felkészülhet erre, és június végén, július elején kijelölheti az utódomat” – mondta a jelenlegi posztját 2019 óta betöltő Michel, akinek higgadtságát kevesen osztják.

A cikk itt folytatódik

Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Ezek is érdekelhetnek

További híreink