Nyolcvanmilliárdos kezességvállalás a “kicsiknek”

Hírek
Az Európai Beruházási Alap (EBA) és a Garantiqa Hitelgarancia (Garantiqa) a COSME (a kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő program) keretében megállapodást írt alá Magyarországon, amelynek értelmében a Garantiqa 80 milliárd forint hitelhez kapcsolódóan nyújthat kezességvállalást magyar kis- és középvállalkozásoknál.  

A megállapodás a Magyarországon működő kkv-finanszírozási kezdeményezések közül a legnagyobb, hiszen mintegy 3500 magyar kis- és közepes cég számára nyitja meg a forrásszerzés lehetőségét, 80 milliárd forintnyi hitelhez kapcsolódó garancia keretében. A hitelfelvevők a COSME viszontgarancia előnyeit folyószámla- és forgóeszközhitelek, beruházási hitelek, lízingügyletek és bankgaranciák igénybevétele során élvezhetik.

A létrejött üzleti egyezség kapcsán Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója kiemelte: „A mikro-, kis- és középvállalkozások körében az elmúlt években a garanciakonstrukciók egyre népszerűbbé váltak. Ezt jelzi, hogy a Garantiqa tavaly rekorderedményeket ért el, a garanciaállománya 21 százalékkal 443 milliárd forintra nőtt, a garanciakonstrukciók segítségével pedig 540 milliárd forint hitelhez jutottak a vállalkozások. A Garantiqa arra számít, hogy az idén is több mint 20 százalékkal növekedhet a garanciaállomány – köszönhetően többek közt a most kötött együttműködési megállapodásnak is.”

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy; „Az MFB-Indikátor vállalati felmérése alapján a kis- és középvállalkozások hitelfelvételi és beruházási kedve fokozódik, amit a hivatalos jegybanki adatok is alátámasztanak: az idei második negyedévben a vállalati hitelpiac 7 százalékkal bővült. Önmagában a kkv-szektor hitelezése 8,3 százalékkal nőtt, az önálló vállalkozásokkal bővített, azaz a tágan értelmezett kkv-szektor pedig 13 százalékos növekedést ért el.

A megállapodás azt is jelenti, hogy az állami viszontgarancia-konstrukciókból eddig kiszoruló vállalkozások is részesülhetnek immár kedvező kezességvállalási konstrukciókban. Emellett az EU által fedezett „portfólió garanciák” tovább csökkentik az adminisztrációs terheket és a hitelkihelyezés időigényét mind a finanszírozó bankok, mind a vállalkozások számára.

Fotóforrás: Pumai Vittayanukorn/Dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

További híreink