Nyilvánosak az MNB vállalati kötvényprogramjának feltételei

Hírek
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétette a július 1-jén induló vállalati kötvényvásárlási programjának feltételeit, közölte a jegybank.

A terméktájékoztató tartalmazza a program paramétereit, amelyeket a bankszektor szereplőivel egyeztetve alakított ki az MNB és ebben nagymértékben támaszkodott az Európai Központi Bank vállalati kötvényvásárlási programjának feltételeire és gyakorlatára. 

A program keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszeg erejéig vásárol hazai székhelyű, nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket.

Az elsődleges és másodlagos piaci vásárlások eredményeként egy kibocsátott kötvénysorozat összesen legfeljebb 70 százalékát birtokolhatja a jegybank, egy vállalatcsoporttal szembeni kitettsége pedig nem haladhatja meg a 20 milliárd forintot. 

A terméktájékoztató tartalmazza, hogy az MNB milyen feltételeknek megfelelő kötvényaukción vesz részt. A tájékoztató kitér arra is, hogy a kibocsátóknak a kötvényeiket a forgalomba hozatalt követően 180 napon belül be kell vezetniük a Budapesti Értéktőzsde valamely kereskedési helyszínére.

Az MNB monetáris tanácsa márciusi kamatdöntő ülésén határozott az új monetáris politikai eszköz, a Növekedési kötvényprogram (nkp) indításáról, amellyel célzottan kívánja elősegíteni a hazai vállalati szektor finanszírozásának diverzifikálását. A kötvényvásárlások eredményeként megjelenő többlet pénzmennyiséget az MNB az alapkamaton kamatozó preferenciális betéti eszköz segítségével semlegesíti – közölték az ülésről kiadott közleményben.

 

Borítófotó: A Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületének déli homlokzata az V. kerületi Szabadság téren.
(MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink