Nyerésre állnak a svédek a dohányzás elleni háborúban – de mire várnak a többiek?

Hírek Nagy Péter
A svéd kormány beváltotta korábbi ígéretét, miután 20 százalékkal csökkenti a snüssz és 9 százalékkal megemeli a hagyományos cigaretták jövedéki adóját. Ettől az intézkedéstől a szakemberek azt várják, hogy Svédország gyakorlatilag füstmentessé váljon. Bár az eredmények önmagukért beszélnek – a dohányzási arány alig haladja meg náluk az 5 százalékot –, a skandinávok alternatív dohányterméke továbbra is tiltott az Európai Unióban.

Elismeréssel beszélnek Svédországról az ártalomcsökkentéssel foglalkozó szakemberek, miután az észak-európai állam kormánya betartotta az ígéretét, és kijelölt egy dátumot az alternatív nikotintermékekre kivetett adó csökkentésére. A skandináv ország kabinetje megerősítette, hogy végrehajtja a korábban bejelentett tervét,melynek következtében a snüssz jövedéki adóját 20 százalékkal csökkentik, míg a hagyományos cigaretták adóját 9 százalékkal megemelik

Dohányzás: nem egészséges, de hatásos a svédek „csodafegyvere”

Ahogy arról a Világgazdaság korábban beszámolt, a svédek minden fontos mutatóban messze verik az Európai Uniót, elsősorban „csodafegyverüknek”, a snüssznek és egyéb ártalomcsökkentést biztosító termékeknek, például a nikotint tartalmazó, de égés nélküli, hevítéses technológiával működő eszközöknek köszönhetően. A dohányzási arány éppen ezért alig haladja meg náluk az 5 százalékot.

A kutatások alapján az északiaknál az uniós átlaghoz képest csaknem 40 százalékkal alacsonyabb a mortalitás a dohányzással összefüggő, illetve a rákos megbetegedésekben. Fontos ugyanakkor az is, hogy a daganatok okozta elhalálozás számában is a hamarosan füstmentessé váló Svédország az utolsó ezen a listán, miközben Magyarország sajnos az első.

Neves orvosok és kutatók szerint a fenti eredmények annak köszönhetők, hogy a svéd kormány kevésbé káros alternatívát kínált azoknak a dohányosoknak, akik a nyilvánvaló egészségügyi kockázat ellenére sem hajlandók leszokni.

 

A svéd snüssz dohányból, sóból, vízből és különböző ízesítőanyagokból áll. Fotó: Getty Images 

Svédországból üzenik: hárommillió európai életét menthették volna meg

Egy tavaly nyáron publikált tanulmány konkrétan arra a megállapításra jutott, hogy csaknem hárommillió európai lakos életét menthették volna meg az EU vezetői 2000 és 2019 között, ha más tagállamok is bevezetik Svédország füstmentes, ártalomcsökkentő stratégiáját a dohányzásban.

Delon Human, a Smoke Free Sweden kezdeményezés vezetője és az Egészségügyi Világszervezet egykori egészségügyi tanácsadója arról beszélt, a svédek észszerű és pragmatikus megközelítést alkalmaznak a dohányzás ártalmainak csökkentésében. Lehetővé tették ugyanis, hogy olyan biztonságosabb helyettesítőtermékek, mint például

  • a snüssz,
  • a modern nikotintasak és
  • az e-cigaretta

hozzáférhető, elfogadható és megfizethető legyen a dohányosok számára.

Mi az a snüssz?

A svéd snüssz dohányból, sóból, vízből és különböző ízesítőanyagokból áll, a felső ajak és az íny közé helyezik, majd rágás nélkül szabadít fel a szájban nikotint. Manapság a legnépszerűbb termék a portionssnus, tehát a tasakolt snüssz, ami kényelmesebb és diszkrétebb, mint a hagyományos verzió, tulajdonképpen egy teafilterhez hasonló erszényről van szó. Epidemiológiai tanulmányok szerint a snüssz nem kockázatmentes, pláne nem egészséges, ám kevésbé káros, mint a cigaretta, amelynek füstjéről bizonyították, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Használata – Svédországot leszámítva – tiltott az Európai Unióban. A korlátozás oka az, hogy ne jelenhessen meg újabb dohánytermék az EU-tagországokban.

 

Címlapfotó: Snüssz gyártósor Göteborgban. Svédország hamarosan Európa első dohányzásmentes országává válik, ami nagyrészt a felső ajak alá helyezett nedves dohányt vagy nikotint tartalmazó tasak népszerűségének köszönhető.
Jonathan NACKSTRAND / AFP

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink