Nyereséggel terveznek a mikrocégek

Hírek
Stabil, nyolc százalékos forgalomnövekedéssel, de a korábbiakhoz képest kissé szerényebb, négy százalékos profitnövekedéssel terveznek a cégek idén – derül ki a K&H Bank elemzéséből.  

Pénzügyeik jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, míg az ágazatok közül az ipar lehet a húzóerő, hiszen itt több mint kétszer magasabb profitbővüléssel számolnak, mint például a szolgáltató szektorban. Az elmúlt másfél évben megszokott magas árbevétel-növekedéssel, emellett viszont alacsonyabb nyereségbővüléssel számolnak a következő egy év során a cégek.

A K&H Bank bizalmi index legutóbbi eredményei azt mutatják, hogy a cégek már számolnak az infláció növekedése miatt várhatóan emelkedő költségekkel, illetve a bérköltségek emelkedésével – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H Bank kkv marketing főosztály vezetője. A szakember hozzátette: a különböző méretű cégek idei árbevétel-várakozásai meglehetősen egységes képet mutatnak. Ismételten a mikrovállalkozások terveznek a legmagasabb bevételnövekedéssel, a kisvállalkozások gyakorlatilag ugyanolyan mértékű bővülést várnak, mint az előző negyedévben, miközben egyedül a középvállalkozások várakozásai javultak legnagyobb mértékben.

Ágazati szinten az ipari, építőipari cégek számítanak a legmagasabb, 12 százalékos bevételnövekedésre. Akárcsak az árbevétel tekintetében, a profitbővülés várt mértéke is a mikrovállalkozásoknál a legmagasabb – derül ki az összefoglalóból.  

Borítófotó: PuzzlePix / Dreamstime

Ezek is érdekelhetnek

További híreink