Nyakónak Gréczy lett a veszte

Hírek
Az ellenzéki párttörténet néhány tizedmásodpercében úgy tűnt, hogy Nyakó Istvánnak felívelőben van a karrierje: még néhány kigyúrt, felé oszlopként magasodó kopasszal is megvívta a csatát, de a cingár Gréczy Zsolttal már nem bírt el.  

A pártban “Nyaki” mozgalmi névre hallgató Nyakó István tavaly óta újra a csúcson érezhette magát, már-már újra a képviselői székben gondolkodhatott. Mert bizony megjárta a hadak útját: miután 2014-ben kiesett a parlamentből, még azt a kínt is el kellett szenvednie, hogy helyette holmi "törökzsoltok" vihették az MSZP szavát az arra kíváncsiaknak. Néha-néha még azért ő is feltűnt a képernyőn, egy-egy éhségmenetben együtt éhezett a szürke hétköznapokban egyébként Harley-Davidsonnal járó, illetve az eltitkolt százmillióit külföldi bankszámlákon tartó párttársaival.

Aztán feltűnt ismét a remény halvány jele, újra felkapaszkodhat abba a magasságba, ahol 2014-ig – persze leginkább 2010 előtt, az MSZP-kormányok idején – már járt.

Igaz, az új parlamenti szabályok szerint azt már nem tehette volna meg, mint 2002 és 2006 között. Akkor az ugyancsak országgyűlési képviselő feleségével együtt 36 millió forint költségtérítést vettek fel a parlamenti fizetésükön felül: ez csak úgy volt lehetséges, hogy mindennap külön-külön autóval utaztak az országban, és még a dupla szállástérítési díjat is felvették.

Nyaki nagyon jól tudta, hogy egy jól megkomponált performansz a nagy visszatérését segítheti elő. Ezért a saját maga számára úgy kellettek a kopaszok a Választási Bizottsághoz, mint az éhségmenetnek egy falat kenyér. Akkora médiacirkusz kerekedett abból, hogy az apró termetű demokratának nem engedték leadni a népszavazási kérdését a szabad vasárnap megszüntetéséért, hogy csak csuda.

És Nyakó újra lubickolt: szomorú arccal sorra járta a televízióstúdiókat, hogy elpanaszolja bánatát, a diktatúra tobzódását, annyira ráérzett a sikerre, hogy szinte a térfigyelő kameráknak is nyilatkozott. A siker garantált volt, és be is jött. A tavalyi MSZP-s tisztújítás után ő lett a párt kommunikációs vezetője. Felvillanyozódott.

Sokáig képes volt arra is, hogy egyszerre kiszolgálja a DK-, és Gyurcsány-párti vezetőséget, illetve azt a Botka László volt minisztrerelnök-jelöltet, akinek a regnálása alatt nem múlt el úgy nap, hogy ne törölte volna bele a lábát Gyurcsányba. És Nyaki ezt láthatóan élvezte, nem egy olyan sajtótájékozatót tartott, amikor egykori főnökét, Gyurcsányt ekézhette az MSZP teljes támogatásával.

Csakhogy Nyakin mégis meglátszódtak a kihagyott évek, nem kapcsolt időben. Pedig felmérhette volna a terepet, hiszen Botka lelépése után megváltozott minden: a föld-levegő rakétákat pihe-puha kézfogásokra cserélték a szociknál.

Így nem kellett volna a szekszárdi MSZP-sek védelmére kelnie Gréczy Zsolt DK-s szóvivő közleménye után. A DK kommunikációs zsenijének az nem tetszett, hogy  a szekszárdi szocik  Facebook-oldalukon teret adtak annak a pletykának, hogy Gréczy múlt pénteken fideszesekkel tárgyalt Szekszárdon.
Gréczy rögtön mindent tagadott, és perrel fenyegette meg az MSZP-t. Erre Nyakó – akinek néhány pillanatra kihagyott az emlékezete – Botka-stílusban küldte el melegebb égtájakra a DK-t. “Ha minden, az MSZP számára sértő és igaztalan Facebook-bejegyzés után feljelentenénk a DK-t, akkor Handó Tündének külön táblabíróságot kellene felállítani az ügyek tárgyalására” – állt a kétségtelenül frappáns  közleményben, amiért egy hónapja kétségtelenül a “munka hőse” kitüntetést is megkapta volna Botkától.

Végül ez a közlemény lett a veszte, kirúgás lett a jutalma, nem vörös csillagos plecsni, a pártelnök azonnali hatállyal felmentette a felelőst.

Az újra felívelő karrier most egy pillanat alatt kettétört: a népszavazós kigyúrt kopaszok felett még győzedelmeskedni tudott, azonban a DK cingár szóvivőjén nem tudott kifogni Nyaki.

A történelem ismétli önmagát, a forradalom újra csak felfalta gyermekeit.            

Borítófotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink