Nullaszázalékos kamatozású hitelprogrammal dob mentőövet a kkv-knak a kormány

Hírek vg.hu
A magyar gazdaságot, illetve kis- és közepes vállalkozásokat erősít az az új hitelprogram, amelyet keddtől nullaszázalékos kamattal igényelhetnek Budapesten kívüli fejlesztésekre a cégek. A program keretösszege 155,54 milliárd forint, egy vállalkozás 10 millió és 100 millió forint közötti hitelösszeget igényelhet.

Európai uniós forrásokból hitelprogram indul keddtől, amelynek keretei között a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások nullaszázalékos fix kamat mellett igényelhetnek kedvező finanszírozást új fejlesztéseik és beruházásaik megvalósításához – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A GINOP Plusz programhoz tartozó Technológia Plusz Hitelprogram célja a hazai kkv-k termelékenységének és hozzáadott értékének növelése, a technológiai és szervezeti megújítása.

A 155,54 milliárd forint keretösszegű program a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által kialakított MFB Pont Plusz hálózaton keresztül, az MBH Bank és a Gránit Bank megjelölt fiókjaiban lesz elérhető.

A pályázó vállalkozások ügyletenként 10 millió és 100 millió forint közötti hitelösszeget igényelhetnek.

A hitel Budapest kivételével az ország egész területén felhasználható, a keretösszeg legalább 65 százalékából pedig a négy leghátrányosabb helyzetű régióban:

  • azaz a Dél-Alföldön,
  • a Dél-Dunántúlon,
  • az Észak-Alföldön,
  • illetve Észak-Magyarországon

projektet megvalósító vállalkozások részesülhetnek.

A kormány azt kívánja elérni, hogy a vállalkozások korszerű termék- és szolgáltatásokat fejlesszenek, bővüljenek, továbbá energiahatékonysági beruházásokat is hajtsanak végre.

A minisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy ezek a források a lehető leghamarabb elérhetőek legyenek és hozzájáruljanak a hazai kkv-k megerősítéséhez és a nemzetgazdasági célok eléréséhez.

A kormány célja, hogy 2024-ben újraindítsa, 2025-ben pedig tovább emelje a gazdasági növekedés ütemét, ennek elérését támogatja a KKV Technológia Plusz Hitelprogram is. Az igényléshez szükséges további információkat az MFB, illetve a kormány honlapján érhetik el az érdeklődők.

A nemzetgazdasági tárca néhány napja jelentette be, hogy a vállalkozások korszerűsítését a GINOP Plusz programon keresztül az állam 450 milliárd forinttal támogatja. Ebből a forrásból igényelhető a most bejelentett 155 milliárdos keretösszegű hitel.

 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink