"Nukleáris" belháború a román szociáldemokratáknál

Hírek
Rendkívüli ülést tartott vasárnap késő délután a bukaresti parlament alsó- és felsőháza, hogy a szociálliberális kormánykoalíció (PSD-ALDE) előterjeszthesse a Grindeanu-kabinet leváltására irányuló bizalmatlansági indítványát. 

A parlamenti szavazás szerdán lesz, amikor is kiderül, hogy sikerül-e meneszteni a decemberi választások után kinevezett szociáldemokrata Sorin Grindeanut, akit csütörtökön kizártak a pártból, mert nem volt hajlandó lemondani tisztségéről. Ő úgy vélte, mondvacsinált érvekkel vonta meg tőle pártja a politikai támogatást, tulajdonképpen csak Liviu Dragnea pártelnök akarja eltávolítani.

A bizalmatlansági indítványt 222-en írták alá, és mindössze 216-an vettek részt az ülésen, noha a PSD és az ALDE képviselőházi és szenátusi frakciójának 250 tagja van, a bizalmatlansági indítvány sikeréhez pedig legkevesebb 233 szavazatra van szükség. A PSD elnöke, Liviu Dragnea alsóházi elnök szerint szerdán, a szavazás napján elegen lesznek, hogy leváltsák Sorin Grindeanut, ugyanis több képviselőjük igazoltan hiányzott a vasárnapi ülésről.

„Nukleáris” szociáldemokrata belháborúról beszélt az egykori miniszterelnök, Victor Ponta, aki jelenleg a Szociáldemokrata Párt parlamenti képviselője, és péntek óta a jelenlegi csonka kabinet kormányfőtitkára (kancelláriaminisztere). Pontát pártbéli szövetségese, Sorin Grindeanu nevezte ki, és vele együtt két embere van a kormányfőnek, a többi miniszter még a múlt hét közepén lemondott, de közülük a kormányfő csak kettőt váltott le, Dragnea pártelnök bizalmi embereit, köztük Sevil Saideh regionális fejlesztésekért felelős kormányfő-helyettest, minisztert, illetve az alatta dolgozó államtitkárokat, hogy ne tudják kiutalni a vidékfejlesztési pénzeket.

Victor Ponta szerint szerdán elbukik a bizalmatlansági indítvány, hiszen egyáltalán nem egységes a PSD, és nemsokára Grindeanu új kabinetet állíthat fel. Ponta egyébként tárgyalt pártja több képviselőjével, hogy ne szavazzanak a kormány ellen. Mindenesetre a vasárnapi rendkívüli parlamenti ülés után a szociáldemokratákat értekezletre hívta össze Liviu Dragnea pártelnök. Ugyanazon a napon derült ki, hogy Liviu Dragneát keddre idézte be a legfelsőbb bíróság az ellene indított egyik büntetőjogi eljárásban. Ez pedig morzsolhatja a párton belüli táborát.

Sorin Grindeanu miniszterelnök vasárnap este rendkívüli sajtótájékoztatóján azt állította, hogy jelenleg biztos benne, hogy van elegendő szociáldemokrata képviselő, aki nem fog ellene szavazni, mert elégedetlen Liviu Dragneával, és az egész indítványt a pártelnök partizánakciójának tartják. Másfelől – mondta Grindeanu -, ha szerdán leváltják őt, a jobboldali Klaus Johannis államfő nem fog kinevezni újabb szociáldemokrata politikust, és valószínűleg előrehozott választások lesznek.

A bizalmatlansági indítványról szóló szerdai ülésen az ellenzék nem vesz részt, a jobboldali pártok szerint ugyanis semmi közük a szociáldemokrata belháborúhoz, így nem akarják legitimálni az ülést, és nem is szavazhatnának egy kegyvesztett szociáldemokrata kormányfő ügyében.

Politikai elemzők szerint a mérleg nyelve az RMDSZ 30 fős képviselőházi és szenátusi frakciója lehet, illetve a parlamenti képviselettel rendelkező nemzeti kisebbségek összesen 16 képviselője. Az RMDSZ nem vett részt a vasárnapi rendkívüli ülésen, Kelemen Hunor elnök azt mondta, szerdán a bizalmatlansági indítvány vitája előtt döntenek arról, hogy miként szavaznak. A magyar szervezet mindeddig kívülről támogatta a szociálliberális koalíciót, de az utóbbi időben már több ízben nyilvánoson is elhangzott a kormánypártok részéről, hogy szívesen látnák az RMDSZ-t a hatalomban. Bukaresti elemzők szerint az RMDSZ most igazi alkupozícióban van, és jól megkérheti a kormányzás árát.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink