November végéig Magyarország megállapodhat Brüsszellel az uniós forrásokról

Hírek Járdi Roland
Budapest nem egy megsegítésre váró szegény gyerek, hanem a magyar gazdaság motorja, amely magával húzhatja a felzárkózó régiókat – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

November végéig mindenképpen meglesz a megállapodás az Európai Bizottsággal az uniós támogatásokról – mondta a Portfolio konferenciáján Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki csütörtökön utazik ki Brüsszelbe, hogy „áttekintsék a dolgok állását”. A tárcavezető szerint hosszas tárgyalás vár rá, különösen az elmúlt időszak politikai fejleményeit követően.

Továbbra is a beruházások felét viszi Budapest és közvetlen környezete

Navracsics elmondta, hogy Magyarország minden régiója zárkózik fel az unió átlagához, mégis ennek a felzárkózásnak az üteme rendkívül eltérő.

Az élen továbbra is Budapest áll, amely a 2004-es csatlakozás idején még vásárlóerő-paritáson számolva az EU átlagának 129 százalékán állt, ezt 156 százalékra tudta növelni. Ehhez képest a Dél-Dunántúl 44 százalékról 51 százalékra, Észak-Alföld pedig 42 százalékról 49 százalékra zárkózott fel. A miniszter szerint ez a széttartó dinamika továbbra is érvényesül. 2021-ben a KSH adatai szerint az összes beruházás 26 százaléka Budapestre, 15 százaléka Pest megyére esett. Tehát Budapest és közvetlen környezete az összes beruházásnak közel felét elvitte.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság oldlán olvasható

Címlapkép: Europress/AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink