Növekvő céges aktivitás a lakáspiacon

Hírek Figyelo.hu

Ötödével nőtt 2019-ben a használatba vett lakások száma, a KSH keddi gyorsjelentése szerint tavaly, amikor 21127 új lakás épült fel, ezek 50 százaléka családi házban, és csaknem fele Budapesten, illetve Pest megyében.

Mindeközben 35123 lakóingatlan építését vették tervbe,

ami azt jelenti, hogy a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések száma viszont 4,3 százalékkal volt kevesebb, mint 2018-ban – áll a Világgazdaság cikkében.

A tavaly átadott lakóingatlanok 57 százaléka vállalkozói lakásépítés keretében valósult meg, ami növekvő céges aktivitást jelez a lakáspiacon, amivel párhuzamosan

a természetes személyek által épített lakások aránya 46 százalékról 41 százalékra csökkent.

A vállalkozói lakásépítés felpörgése nyomán 51 százalékkal ugrott meg a Budapesten használatba vett lakások száma egyetlen év alatt, tavaly 5838 lakást adtak át a fővárosban.

Az új lakások 49 százalékát Budapesten és Pest megyében épült, 33 százaléka a Dunántúlon, és 18 százaléka az Alföld és Észak nagyrégióban.

Minden település kategóriában kétszámjegyű volt az új lakások számának növekedése, az új lakások átlagos alapterülete viszont 2,7 négyzetméterrel 96,6 négyzetméterre csökkent – jelezte a KSH.

Budapesten és a községekben tovább nőtt az építési kedv az engedélyek és a bejelentések száma alapján, a vidéki városokban azonban csökkenőben van. A tavalyi utolsó negyedévben a használatba vett lakások száma meghaladta az építési engedélyek és bejelentések számát, ami öt év után először történt meg.

Borítókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink