Növekszik a forgalom, csillapodik a drágulás a lakáspiacon

Hírek MTI / Figyelo.hu
A lakások forgalmának növekedését és drágulását 2021-ben már a harmadik hullám sem állította meg. Az új lakások drágultak ugyan a legnagyobb mértékben, ám ezt rendkívül alacsony forgalom mellett érték el.

A lakáspiaci forgalom 15 százalékkal nőtt az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, míg az új és használt lakások árai 5,8 százalékot emelkedtek ugyanebben az időszakban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2021 I. negyedév című statisztikai tükör szerint a lakáspiac már 2019-ben elkezdett visszaesni,

amit a koronavírus-járvány fokozott, így 2020-ban 14 százalékkal csökkent a forgalom.

Ezek után az idei első negyedévben már a forgalom 15 százalékos bővülését mért a statisztikai hivatal, akik azt is közölték, hogy 2020-ban a járványidőszak mind a két lezárásokat hozó időszaka visszavetette átmenetileg a lakások drágulását, az idei első negyedévre ez azonban már nem volt igaz, a használt lakások növekvő forgalom mellett 5,8 százalékkal kerültek többe.

  • A KSH adatai alapján idén az első negyedévben egy használt lakás átlagos ára 18,6 millió forint, az átlagos négyzetméterár pedig 294 ezer forint volt,
  • míg Budapesten átlagosan 34,4 millió forintot kellett fizetni egy lakásért,

ami az előző negyedévinél 500 ezerrel magasabb, ám kevesebb mint a tavalyi átlag.

A megyeszékhelyeken egy lakás átlagos ára 20,9 millió, az egy négyzetméterre jutó ár 345 ezer forint volt, mindkét érték emelkedett az előző évhez képest. A legdrágább megyeszékhelyeken (Székesfehérvár, Győr és Debrecen) több mint 26 millió forintba került egy lakás, miközben Salgótarjánban a legolcsóbban, 9 millió forintért lehetett lakást venni.

Az új lakások piacán 2020 első negyedévében 8,6 százalékkal nőttek az árak,

és a járványhullámok alatt sem következett be csökkenés, csupán a drágulás üteme lassult. Idén az új lakások esetében az első negyedévben a drágulás mértéke hasonlóan a használt lakásokéhoz 5,8 százalék volt. Az előző év azonos időszakához képest azonban a drágulás üteme már 11 százalékos drágulást látunk, hiszen az új lakások esetén nem volt a használtak árában tapasztalhatóhoz hasonló megtorpanás.

Tavaly 15 ezer, 2021 I. negyedévében további 4400 lakás épült értékesítési céllal. Bár 2020-tól újra 27 százalék lett a lakásáfa, ekkor az értékesítések számottevő része még az 5 százalékos, kedvezményes áfa igénybevételével történt, ami hozzájárult a lakásépítés lendületének a fenntartásához.

Az új lakások árának növekedését árnyalja, hogy eddig mindössze 8 ezer, 2020-ban lezajlott újlakás-értékesítésről állnak rendelkezésre adatok,

és a 2021. I. negyedévi tranzakciók száma egyelőre az ezret sem éri el.

Az új lakások átlagos ára 2021 első negyedévében 36,1 millió forint volt, ami 600 ezerrel magasabb a 2020-as átlagnál, azonban Budapesten 46 millió forintba került átlagosan egy új lakás és ez már 3 millió forinttal több a tavalyi év átlagánál. A négyzetméterárak tekintetében a növekedés mértéke 14 százalékos növekedés után 850 ezer forintig kúszott fel.

A megyeszékhelyeken adták el az új lakások több mint egyharmadát, átlagosan 520 ezer forintos négyzetméterenkénti áron, 13 százalékkal drágábban, mint 2020-ban. A jelentősebb újlakás-piaccal rendelkező Győrben 550, Debrecenben 615, Nyíregyházán 417 ezer forintba került a lakások négyzetmétere.

Uborkaszezon van a használtlakás-piacon

(Borítókép: 2021.07.25. Budapest, Vinczellér utca (Móricz István, Bors)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink