Novák Katalin: Júliusban indul a családvédelmi akcióterv

Hírek
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján ismertette a miniszterelnök által bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv részleteit.

Fiatal házasok támogatása

A szabad felhasználású, 10 millió forintos hitelt házasságkötés esetén tudják felvenni a 18 és 40 év közötti nők. Az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik a hiteltörlesztést, a második gyermek érkezésekor szintén három évre függesztik fel a törlesztést, valamint a hitel egyharmadát elengedik, míg a harmadik gyermek születésekor a teljes hitelt elengedik. A törlesztőrészlet a 10 millió forintos összeg felvétele esetén is maximum havi ötvenezer forint lehet. A kedvezmény a 2019. július elseje után született gyermekek esetében igényelhető három évig.

CSOK kiterjesztése

A CSOK-ot kiterjesztik használt lakások vásárlására is. A kétgyermekes családok 10, a három- vagy többgyermekes családok 15 milliós hitelt vehetnek fel, valamint a 35 milliós értékhatárt is eltörlik, így drágább használt lakások vásárlására is fordítható a hitelösszeg. A kiterjesztett CSOK is július elsejétől lép életbe.

Nagyszülői gyed

A nagyszülői gyed bevezetése a szülők munkaerőpiacra való visszatérését hivatott támogatni. A gyed extrát a nagyszülői gyed nem tartalmazza, valamint fontos, hogy a nagyszülő aktív legyen, nem nyugdíjas. Ez lehetővé teszi, hogy két éves korig a nagyszülő maradhasson otthon a gyerekkel. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a nagyszülő nem dolgozhat, amíg gyeden van. Az intézkedés szintén július elsejétől érvényes.

Nagycsaládosok autóvásárlásának támogatása

A legalább három gyermeket nevelő családok esetében a kormányzat támogatást biztosít egy legalább hét személyes új személygépkocsi vásárlására. A támogatás összege 2,5 millió forint. A program július elsejével lép életbe.

Jelzáloghitelek csökkentése

A kormány 1-1 millió forintot elengedett a három- vagy többgyermekes családok fennálló jelzálog hiteléből. Július elsejével ez kibővül: már a kétgyermekes esetén is 1 millió forintot jóváír a kormány, harmadik gyereknél pedig 4 millió forintot. További gyermekeknél 1-1 millió forintot vállal át a kormány a jelzáloghitelekből.

Négy- vagy többgyermekes anyák adókedvezménye

A négy- vagy többgyermekes anyák adókedvezménye várhatóan jövőre indul. A kedvezményt olyan nők vehetik igénybe, akik legalább négy gyermeket felneveltek, így életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Az államtitkár kifejtette: a kedvezmény világszinten is egyedülálló, de reméli, hogy sokan követni fogják a magyar példát.

Teljes bölcsődei ellátás

A kormányfő ígéretet tett a teljes bölcsődei ellátás megvalósítására is. A kormány számításai szerint összesen 70 ezer férőhelyre van szükség, a hiányzó 21 ezer létesítése a következő három év feladata. A 2022-re ígért teljes bölcsődei ellátás három lépésben fog megvalósulni a tervek szerint: idei év végéig 10 ezer férőhelyet hoznak létre, 2020-ban és 2021-ben pedig további 5, valamint 6 ezret.

Borítófotó: origo.hu

Ezek is érdekelhetnek

További híreink