Nőtt Venezuela olajexportja

Hírek
Áprilisban növelte olajexportját Venezuela, de májusban az amerikai szankciók miatt már csökkenésre lehet számítani.  

Áprilisban napi 1,06 millió hordó nyersolajat és feldolgozott olajterméket exportált a venezuelai állami PDVSA olajtársaság, nyolc százalékkal többet mint a megelőző hónapban, megnövekedett kínai szállításainak köszönhetően.

Washington januárban vetette ki eddigi legszigorúbb szankcióit a PDVSA olajtársaságra, ami azonnali drasztikus csökkenést idézett elő az OPEC-tagország olajszállításaiban legnagyobb felvevőpiacára, az Egyesült Államokba. 

Az év első hónapjában Venezuela olajexportja a szankciók kivetése miatt negyven százalékkal esett vissza, azóta azonban Kína és India vásárlásainak köszönhetően a Refinitiv Eikon kereskedelmi platform adatai szerint közel változatlan szinten stagnál. 

Áprilisban Venezuela 35 tankerrakomány olajat exportált, közel egy harmadát, napi 337 ezer hordónak megfelelő tételt Kínába. A venezuelai olajexport második legnagyobb piaca 27 százalékos részesedéssel India, a harmadik pedig 10 százalékkal Európa.

A kínai állami China National Petroleum Corp (CNPC) vállalat és érdekeltségei a PVDSA legnagyobb vevőinek számítanak. Venezuela olajszállításokkal törleszti az elmúlt évtizedben Kínától kapott több milliárd dolláros kölcsönt.

Venezuela az amerikai szankciók januári kivetését követően jórészt készleteiből tudta szinten tartani exportszállításait. Február vége óta készletei 3,8 millió hordóval 32 millió hordóra csökkentek a Kpler olajipari tanácsadó vállalat adatai szerint.

Májusban valószínűleg már csökkenésnek indul a venezuelai olajexport, mivel április végén lejárt az amerikai vállalatoknak az érvényben lévő szállítási szerződéseikre adott haladék. Április 28-tól amerikai vásárlók, kereskedők és közvetítők részvételével semmilyen venezuelai olajüzletet nem lehet már lebonyolítani.

A májusra szóló kikötői rakodási előjegyzések a PVDSA belső dokumentációi és az Eikon adatai szerint meglehetősen gyérnek tűnnek, amiből az elkövetkező hetekben az exportvolumen csökkenésére lehet következtetni.

Borítókép: Bundában sült sajtrudat, helyi néven tequenót eszik egy fiatalember a venezuelai főváros, Caracas legnagyobb szabadtéri piacán, a Cochén 2019. május 2-án. A világ legnagyobb ismert olajtartalékaival rendelkező Venezuelát gazdasági és belpolitikai válság sújt, amely miatt milliók kényszerültek elvándorlásra. A dél-amerikai országban évek óta hiperinfláció és általános áruhiány van.
MTI/AP/Rodrigo Abd

Ezek is érdekelhetnek

További híreink