Nőtt az olcsóbb és nagyobb lakások iránti kereslet

Hírek figyelo.hu

Fokozatos változásokról ad újabb és újabb jeleket a lakáspiac a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta – közölte az ingatlan.com.

Most az látszik, hogy megindult a kereslet átrendeződése az olcsóbb és nagyobb lakások irányába – derül ki a portál legfrissebb elemzéséből, amely több mint 400 ezer hirdetés alapján vizsgálta a különböző árkategóriába tartozó lakások és házak eloszlásának és keresletének változását.

A fővárosban egyre többen keresik a 30 millió alatti lakásokat

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

Az eladó lakások kínálati négyzetméterárai országos szinten érdemben nem változtak a járvány előtti, februári szinthez képest. Ez azt jelzi, hogy az eladók nincsenek lépéskényszerben, azaz még egyelőre kivárnak. A budapesti kínálatban azonban egyre nagyobb arányt képviselnek az olcsóbb, 30 millió forint alatti lakások.

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy Budapesten a 30 millió forint alatti lakások aránya a teljes kínálatban

  • tavaly májusban 18 százalékos volt,
  • idén februárban már 23 százaléknál járt,
  • 2020 májusában pedig majdnem 24 százalékos volt,

vagyis a teljes kínálat közel negyedét adják a fővárosi szinten viszonylag olcsónak mondható lakások. A megyeszékhelyeken az olcsóbb lakások felfutása kisebb mértékű:

Miskolcon vagy Tatabányán például a 15 millió forintnál alacsonyabb áron eladó lakások részedése 1-2 százalékponttal 51,8 százalékra, illetve 21,2 százalékra emelkedett.

Balogh elmondta:

beindulhat az eladók harca a vevőkért, mivel összességében az olcsóbb ingatlanok súlya nőtt a kínálatban, a vásárlók viszont már nem szeretnének annyit költeni ingatlanokra mint korábban.

Megnőtt a kereslet a nagyobb lakások iránt

A keresleti oldalon az látható, hogy országos szinten a 30 millió forintnál olcsóbban kínált lakások iránti érdeklődések aránya a februári 54 százalékról májusra 57 százalékra emelkedett.

Ezzel párhuzamosan a nagyobb lakások iránti kereslet fokozódott. A járvány előtt – februárban – a teljes kereslet alig több mint 60 százaléka, májusban viszont már a 66 százaléka összpontosult a 60 négyzetméternél nagyobb lakásokra.

Balogh László elmondta:

a nagyobb lakások iránti kereslet fokozódása részben a karanténhatásnak köszönhető. Sokan ugyanis a 9-10 hete tartó bezártság miatt a meglévő otthonuknál nagyobb ingatlan iránt érdeklődnek.

Az ingatlan.com szakembere hozzátette, hogy ha a most beindult folyamatok tartósak lesznek, az országszerte átrajzolhatja a lakáspiaci kínálatot és igényeket is.

(Borítókép: ADragan, PuzzlePix/Shutterstock)