Nőtt a külföldi vendégek száma

Hírek figyelo.hu
Stagnáló vendégforgalom mellett jelentősen, idén 8 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek bevétele. A Széchenyi Pihenőkártyás fizetések összege 72 százalékkal haladta meg a bázist – derült ki a KSH gyorstájékoztatójából.

Szeptemberben a vendégéjszakák száma 1,3 százalékkal csökkent, az árbevétel 6,9 százalékkal nőtt a hazai szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint a közösségi szálláshelyeken – írja a VG.hu. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi gyorsjelentése szerint ezen belül

  • a külföldi vendégéjszakák száma kismértékben, 1,4 százalékkal nőtt,
  • viszont 4,7 százalékkal csökkent a belföldi vendégéjszakáké

az egy évvel korábbihoz képest. A szezonális és naptárhatás figyelembevételével 2-2 százalékos volt az eltérés, a külföldieknél pluszban, a belföldi venégéjszakák esetében mínuszban az előző évi bázishoz mérten. Idén szeptemberben 577 ezer külföldi vendég közel 1,5 millió vendégéjszakát töltött el a szálláshelyeken, míg az 527 ezer belföldi vendég 1,1 milliót.

 

Borítókép: Őszi színekben pompázó fák, a Hámori-tó és a Palotaszálló Lillafüreden 2019. október 19-én. (MTI/Vajda János)

Az év első három negyedévében a szállodák szobakihasználtsága 62,3 százalék volt, ami ugyanannyi, mint 2018. első kilenc hónapjának átlagában. idén szeptemberben ezt meghaladó 66,4 százalékos foglaltságot jeleztek a szálláshelyek.

A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele szeptemberben 52 milliárd forintot tett ki, ami 6,9 százalékkal volt több, mint tavaly szeptemberben, A szállásdíjakból származó bevétel csaknem ugyanilyen mértékben, összességében 6,7 százalékkal emelkedve 31 milliárd forintra nőtt. Az idei éves mérleg 8 százalékos bevétel növekedést mutat, a szektor 421 milliárd forintos összbevétele alapján – derült ki a KSH adataiból.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink