Nőtt a halálos munkahelyi balesetek száma

Hírek Figyelo.hu
Idén az első hét hónapban harminc halálos kimenetelű munkahelyi baleset történt, időarányosan több, mint tavaly.

Az idei év első hét hónapjában harminc halálos kimenetelű munkahelyi baleset történt, ami 3,4 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest – olvasható ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) első hét hónapot összegző adataiból. Tavaly a pandémia évében összesen 64-en, egy évvel korábban 83-an vesztették életüket munkavégzés közben. Ez ellentétes az elmúlt öt évi trenddel, hiszen ezalatt a tragikus kimenetelű balesetek száma jellemzően csökkent.

A jegyzőkönyvek adatai szerint az idei év január elseje és július 31-e között 9443-an sérültek meg munkavégzés közben, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent egy év alatt.

Tavaly egész évben több mint 20 ezer három munkanapot meghaladó munkaképtelenséget okozó munkabalesetről készült baleseti jegyzőkönyv. A csonkulásos balesetek száma 2021 első hét hónapjában 114 volt, ami éves összevetésben több mint hat százalékos visszaesést jelent.

Az ITM adatai szerint a legtöbb munkahelyi baleset Budapesten és Pest megyében történt:

minden ötödik dolgozó itt sérült meg.

Veszélyes megyének számít a munkahelyen történt sérülések szempontjából Bács-Kiskun, Győr-Moson Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér is, utóbbiban az első hét hónapban hatszáznál is több baleset történt. A sérülések harmada az 50-249 főt foglalkoztató vállalatoknál volt. A területek szerint vizsgálva a baleseteket, azt mutatja a statisztika, hogy

a sérülések közel háromnegyedét a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, a postai szállításban és a raktározási területen szenvedték el a dolgozók.

A munkabalesetekkel kapcsolatos hatósági eljárásokat kilenc kategóriába sorolja a szaktárca. Összesen 151 intézkedési ponton, 22 esetben éltek a figyelmeztetés lehetőségével az idei év első hét hónapjában végrehajtott munkavédelmi ellenőrzések során a hatóságok. Bírságot 76 esetben állapítottak meg, közel 40 millió forint összegben. Összehasonlításul: a pandémia évében összesen 106 millió forintra büntették a munkavédelmi szabályokat be nem tartó munkaadókat.

Biztosítás nélkül kevesen indulnak útnak

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink