Nőhet az osztalék az Ersténél

Hírek Barát Mihály Tamás

Az Erste Group Bank AG 1,47 milliárd eurós anyavállalatra jutó, nettó eredményt ért el 2019-ben, amely 18 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól: a nettó eredmény visszaesése egyszeri tételekkel magyarázható – hangzott el a pénzügyi szolgáltatói csoport mai, Bécsben megtartott sajtótájékoztatóján. A csoportszintű működési eredmény ugyanakkor jelentősen, 8,7 százalékkal emelkedett, így elérte a 2,97 milliárd eurót.

Bernhard Spalt, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója szerint a közel hárommilliárd eurós működési eredmény azt bizonyítja, hogy a bankcsoport alapműködése is egészséges. A vezérigazgató egyúttal emlékeztetett arra, hogy az Erste Csoport Európa legdinamikusabban fejlődő gazdasági térségében működik, hiszen a kelet-közép-európai államok GDP-növekedése több mint kétszerese az eurózóna átlagának. Bernhard Spalt rámutatott:

az Erstének 7 százalékos bővülést sikerült elérni a betét- és hitelállományban egyaránt, eközben a működési bevételek kétszer olyan gyorsan nőttek, mint a kiadások.

Tovább javult emellett a hitelportfólió minősége is, a nem teljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) 2,5 százalékot ért el az egy évvel korábbi 3,2 százalék után.

Ami az egyes eredménytételeket illeti,

  • a nettó kamatbevétel – elsősorban a cseh, de a román és a magyar leányvállalatoknak is köszönhetően – 3,6 százalékkal, 4,75 milliárd euró közelébe emelkedett.
  • A nettó díj- és jutalékbevétel 4,8 százalékkal, 2 milliárd euróra nőtt egy év alatt.

Miközben a működési bevétel 4,9 százalékkal, 7,25 milliárd euróra bővült, az általános igazgatási költségek 2,4 százalékkal, 4,28 milliárd euróra nőttek, leginkább a személyi ráfordítások emelkedése miatt.

A bankcsoport mérlegfőösszege 245,7 milliárd euróra nőtt az előző év végi 236,8 milliárdról.

Eszközoldalon a készpénz- és pénzeszközök jelentős mértékben, 10,5 milliárd euróra csökkentek (17,5 milliárd euróról), ugyanakkor a hitelintézeteknek nyújtott hitelek és más kintlévőségek állománya 19,1 milliárdról 23,1 milliárd euróra nőtt. Miután a bankcsoport elsődleges piacain folytatódott a hitelezés bővülése, az ügyfeleknek nyújtott hitelek és követelések állománya 7,3 százalékkal, 160,3 milliárd euróra nőtt. Forrásoldalon a hitelintézetek által elhelyezett betétek 13,1 milliárd euróra csökkentek (17,7 milliárd euróról), az ügyfélbetétek állománya pedig ismét jelentősen, 6,9 százalékkal, 173,8 milliárd euróra nőtt. A hitel/betét arány 92,2 százalékon állt az előző évi 91,8 után.

Ami a magyarországi érdekeltséget illeti, ott a működési eredmény 229 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi 206 millióról, miközben a hitelportfólió minősége tovább javult: az NPL-ráta 3,7-ről 2,6 százalékra csökkent.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az igazgatóság a részvényenkénti osztalék 1,5 euróra emelésére tesz javaslatot az éves közgyűlésen. Tavaly részvényenként 1,4 eurós osztalékot fizetett a bankcsoport.

.

Borítókép: NeMaria, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink