Nő az okosgyárak piaca

Hírek Szigeti Hajnalka
A koronavírus miatt jelentősen átalakultak a piaci lehetőségek és kihívások az okosgyárak területén. Az ipari robotok, az IoT-alapú megoldások és a világhálóra csatlakoztatott készülékek, az automatizált platformok iránti növekvő kereslet várhatóan elősegíti a gyártás fellendülését az autóipar, a vegyipar vagy az orvostechnikai eszközök területén.

Legyen szó különféle vezérlőberendezésekről vagy szoftverekről, autó-, olaj- vagy gáziparról, repülőgépgyártásról, elektronikáról, különféle ipari berendezésekről vagy a végfelhasználóknak szánt megoldásokról – a Global Industry Analysts (GIA) Smart Factory – Global Market Trajectory & Analytics című jelentése számos ipari cégóriást és nemzetközi nagyvállalatot vizsgált, hogy összegezze a globális trendeket. Az okosgyárak piaca tavaly 140,4 milliárd dollár körüli értéken mozgott, 2026-ra pedig az elérheti a 214,2 milliárd dolláros szintet is. Ez 7,4%-os összetett éves növekedési rátát (CAGR) jelent.

Az intelligens gyárban az egymástól eltérő, hagyományos gyártási folyamatok összekapcsolódnak az „okos” adatok előállításával

– magyarázza az IotZóna írása (https://iotzona.hu/gyartas/okosgyarak-uj-idoszamitas-az-iparban). Ebben a gyártási modellben az önállóan működő üzemek képesek kommunikálni más telephelyekkel, valamint megkönnyítik a meglévő ipari infrastrukturális létesítmények integrálását a dolgok internetéhez és a felhőalapú informatikához.

A koronavírus-világjárvánnyal még inkább kritikus tényezővé vált a munkavállalók biztonsága és a saját működés fenntartása. Az esetleges fertőzés kockázatának csökkentésére jól használhatók a különféle, gépi látással vezérelt, fertőtlenítő robotok. A jövőben várható bizonytalanságok pedig még inkább arra ösztönzik majd a gyárakat, hogy különféle automatizált- és robotizált megoldásokat vezessenek be önmaguk védelmében, akár a kieső munkatársak pótlására.

Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államok piaci nagyságát az idei évre vetítve 28,2 milliárd dollárra becsülik.

Kína pedig – mint a világ második legnagyobb gazdasága – 2026-ra várhatóan eléri majd a 43,2 milliárd dolláros piaci méretet, ami 8,6%-os CAGR-t jelent. A figyelemre méltó földrajzi területek közé tartozik még Japán és Kanada a maga 6,2%-os, illetve 5%-os éves növekedési rátájával. Németország esetén pedig ez az érték az előrejelzések szerint 7,9% lesz.

A piacot az intelligens ellátási lánc és a gyártási technológiák növekvő elterjedése miatt több iparágban is Észak-Amerika uralja, de gyakorlatilag a teljes régióra jellemző a robotizált és automatizált rendszerek felé történő elmozdulás. Ezzel növelhető a termelési és raktározási egységek termelékenysége és hatékonysága. Ezenkívül a vezető autóipari vállalatok is alkalmazzák a különféle automatizálási technológiákat a gyártási ciklusok felgyorsítása és a költségcsökkentés érdekében.

Szingapúr az év okosvárosa

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink