Nő a társadalmilag hasznos befektetések száma

Hírek Tóth Balázs
A héten hatodik alkalommal rendezte meg a Hungarian Impact Day konferenciát a Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesülete (THBE). Az eseményen a társadalmi és környezeti hasznosságú vállalkozások működését ismerhették meg a résztvevők, és képet kaphattak arról, hogyan lehet befektetési célpontként kezelni ezeket a cégeket.

A rendezvényen bemutatkoztak a social startupok is, valamint olyan üzletemberek is beszéltek ez irányú elképzeléseikről, akik magánvagyonuk jelentős részét pozitív társadalmi hatású cégekbe fektették be. A konferencián azt is ismertették, miként mérhető az a társadalmi és környezeti hatás, amelyet az ESG vagy az impact módszertan szerint finanszírozáshoz jutó vállalkozások érnek el – mondta a sajtó munkatársainak Eszter Elemér, a rendezvényt szervező Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesülete (THBE) elnöke.

Az ESG-vállalkozások olyan cégek, amelyek tevékenységük során figyelembe veszik a környezet megóvását, és tekintettel vannak a működésük társadalmi hatásaira.

A THBE azt a szemléletmódot, valamint befektetési szándékot és módszertant mutatja be és népszerűsíti Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban, melyben a célvállalat nyereségessége mellett, a profitabilitással azonos mértékben fontos, hogy az adott vállalkozás mérhető pozitív társadalmi vagy környezeti hatást érjen el.

Az esemény szekcióülésein esettanulmányokban olyan vállalkozások mutatkoztak be, amelyek pozitív hatással vannak a környezetükre és a társadalomra.

Az Európai Befektetési Alap (European Investment Fund – EIF) kifejezetten ezt a piaci szegmenst célzó tőke-, garancia- és finanszírozási eszközöket is kínál, ezzel is támogatva az innováció, a társadalmi hatás, a vállalkozói szellem erősítését, a gazdasági növekedést és a foglalkoztatás támogatását célzó uniós elképzeléseket.

Az EIF 2003 óta 98 millió eurót fektetett be magyar magántőkealapokba és kockázati tőkealapokba, ezzel összesen 280 millió euró értékű befektetéshez járult hozzá.

A társadalmi és környezeti hasznosságú befektetések területén az EIF, Európa legnagyobb intézményi befektetője a legaktívabb nemzetközi fejlesztési pénzügyi intézmény Magyarországon. Az EIF az új uniós programok révén, továbbra is keresi a befektetési lehetőségeket a magyar piacon – jelezte Cyril Gouiffes, az Európai Befektetési Alap (EIF) társadalmi hatások osztályának vezetője.

Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója arról szólt, hogy az Erste Csoport az európai pénzügyi intézmények közül elsőként csatlakozott az Európai Bizottság Zöldfogyasztási Vállalás (Green Consumption Pledge) kezdeményezéséhez, és azt vállalta, hogy

a közép-kelet-európai piacain minden ügyfelének biztosítja a befektetés lehetőségét ESG-termékekbe.

Az Erste Bank Hungary rendszeres befektetési programja, az Erste Future zöld csomagján keresztül kínál lehetőséget fenntartható befektetésre. Folyamatosan nő a zöldhitelek aránya, tavaly a portfólió 2,5 százaléka minősült ilyennek, miközben a bank határozottan kizárja azokat a termékeket és befektetési irányokat, amelyek árthatnak a környezetnek és a társadalomnak.

Az Erste stratégiájának szerves részeként figyelembe veszi a társadalmi és környezeti szempontokat annak érdekében, hogy teljes működését és szervezetét minél fenntarthatóbbá tegye

– mutatott rá Jelasity Radován.

Jön a környezettudatos ingatlanok kora?

(Borítókép: Shutterstock)