Nő a bizalom, növekednek a beruházások

Hírek
Nálunk rekordösszegű beruházási aktivitás volt az év első felében, negyedéve nőttek a beruházások. Minden esély megvan arra, hogy ez a tendencia a következő években is folytatódik – jelentette ki Varga Mihály a nemzetközi nagyvállalatoknak befektetési helyszínek kiválasztásában segítséget nyújtó Site Selectors Guild elnevezésű amerikai szervezet delegációjával folytatott megbeszélésén. Mi több, csak a mai napon két fontos beruházást is átadott a miniszter.  
A nemzetgazdasági miniszter szerint az év első hat hónapjában több mint 2500 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Magyarországon, amely 25 százalék feletti növekedést jelent egyetlen év alatt! A kedvező gazdasági kilátások, így a 4 százalék felett várható gazdasági növekedés, a csökkenő államadósság és az adócsökkentések mellett a miniszter utalt a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) nemrégiben közzétett felmérésére is, amely szerint tovább javult a magyarországi német vállalatok üzleti optimizmusa. A felmérésben résztvevő vállalatok több mint fele jelezte, hogy növelni tervezi beruházásait a következő 12 hónapban, több mint 60 százalékuk pedig létszámbővítését tervez – a DUIHK eddigi felméréseiben soha nem mért még ilyen magas értéket ebben a két kérdésben.
 
Az, hogy Magyarország vonzó célpont a befektetők számára, ebben szerepe van a nemzetközi összevetésben is igen kedvező üzleti környezetnek, az egy számjegyű társasági adónak, a csökkenő munkáltatói járulékoknak és a támogató gazdaságpolitikának – tette hozzá Varga Mihály egy másik eseményen, a Nestlé Purina büki gyáregységének átadásakor. A Nestlé hazánkban a legnagyobb svájci foglalkoztató: összesen 2400 munkatárs dolgozik a budapesti központban, valamint a büki, a diósgyőri és a szerencsi gyárban.
 
A most megnyíló állateledel-üzemegység számos lehetőségeket jelent a vállalat közel 2000 hazai beszállítója számára és Vas megye fejlődésében is jelentős szerepe van. Most világviszonylatban is egyedülálló technológia valósul meg a 20 milliárd forintos beruházás révén. A büki gyár dolgozói létszáma ezzel a fejlesztéssel 920 főre emelkedik. A gazdasági tárcavezető arra is kitért, hogy Vas megye az országos átlagnál gyorsabb ütemben fejlődött a 2010 óta eltelt időszakban. Így mára már a nyugat-dunántúli régió második legfejlettebb megyéje lett, ahol az egy főre jutó GDP 2010 óta 11,5 százalékpontot emelkedett. 
 
A beruházási aktivitásokhoz kapcsolódó hír az is, hogy a nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta Hongkong kormányzati kapcsolatokért felelős miniszterhelyettesét, Qiu Hong urat. Kiderült: 2016-ban a teljes áruforgalom 14%-kal nőtt az előző évhez képest a két ország közt. A hazánkban végrehajtott hongkongi működőtőke-befektetések értéke pedig meghaladja a félmilliárd dollárt, amely 53%-os növekedést jelent a megelőző évhez viszonyítva. A felek példaként említették az 1500 főt foglalkoztató, autóipari alkatrészek gyártásával foglalkozó hongkongi Johnson Electric Hungary Kft. sikeres magyarországi működését és a vállalattal megkötött stratégiai együttműködési megállapodást, valamint a két ország között meglévő felsőoktatási és turisztikai együttműködést.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink