Nincs elég vasút az épülő magyar autó- és akkumulátorgyárakhoz

Hírek vg.hu
Sürgősen lépni kell, mert a jelenlegi vasúti infrastruktúra nem elegendő az épülő autóipari gyárak kiszolgálására. Mindenek előtt ki kell épülnie a Budapestet elkerülő V0 vasútvonalnak – figyelmeztetnek közlekedéslogisztikai szakértők. A magyarországi autógyártás volumene megduplázódik a következő években, az akkumulátorgyárak kapacitásigényéről viszont csak sejtések vannak, az biztos, hogy innen fogják kiszolgálni az európai akkumulátorigények kétharmadát.

Már most infrastrukturális korlátokba ütközik a hazai vasúti árufuvarozás, nem kérdéses, hogy sürgős vasúti fejlesztésekre van szükség, mert anélkül nem tudják majd kiszolgálni az új autóipari és akkumulátorgyárakat.

Megduplázódik az autógyártás volumene a következő években – hangsúlyozták vezető logisztikai szakértők egy herceghalmi Közlekedéslogisztikai Konferencián, ahol leszögezték, hogy

nem elegendő a jelenlegi vasúti infrastruktúra az épülő komplexumok kiszolgálására. Jelenleg évente mintegy 400 ezer autót, Audit és Mercedest gyártanak Magyarországon, ehhez jön majd az épülő debreceni BMW és a szegedi BYD, amely várhatóan évente további 200–200 ezer autót gyárt majd. Mindeközben a meglévő gyárak kapacitását is fejleszteni fogják.

Közútról nem lehet vasútra áttérni

Már most korlátos a vasúti kapacitás, így viszont hiába törekednek rá, nem tudnak nagyobb forgalmat a vasútra terelni a győri Audinál. Erről Medgyasszay Gábor, az Audi Hungária Zrt. inbound logisztikai vezetője beszélt, jelezve, hogy

a vasúti rendezésnél, valamint a szállítási menetrendeknél nem csak Magyarországon, hanem Ausztriában és Németországban is vannak problémáik. Elértek a határra a gyártók, a továbblépés az infrastruktúra fejlesztése nélkül lehetetlen, ezért most a közúti szállításnál igyekeznek alternatív üzemanyagra átállni. Erre sincs azonban megfelelő infrastruktúra, például LNG-töltőhálózat kamionoknak.

Egyelőre nem látszik a megoldás

Az épülő debreceni BMW-gyár is a vasúti szállítást preferálja, azonban az épülő autóipari és akkumulátorgyárak forgalma megoldhatatlan feladat elé állítja a magyar logisztikai infrastruktúrát – derült ki Gyűrűs Bence, a debreceni BMW logisztikai partnercége, a DP World Hungary Logistics Kft. ügyvezető igazgatójának szavaiból.

Egyelőre nem látszik a probléma megoldása, a szakember szerint ezen a helyzeten csak a V0 vasútvonal megépítése segítene.

Nincs elég információ az akkumulátorgyáraktól

A Magyarországra települő akkumulátorgyárak fogják kiszolgálni a következő években az európai akkumulátorigények kétharmadát.

A gyárak majdani fuvarozási kapacitásigényéről viszont a távol-keleti beruházók egyelőre kevés információval szolgálnak – hangzott el a szakmai fórumon.

Csak annyi biztos, hogy Debrecennél a BMW és a CATL-akkumulátorgyár is tervez a vasúttal mind a munkatársak közlekedésénél, mind az árufuvarozásnál, de az nagy kérdés, hogy ezt mekkora arányban tudják megvalósítani – mondta Homoki István, a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. mérnöki csoportvezetője.

A fő fejlesztési fókusznak a vasúthálózat azonnali bővítésén és korszerűsítésén kell lennie. A Budapestet elkerülő V0 vasútvonal építésének haladéktalan megkezdése és a lassújelek felszámolása különösen fontos ahhoz, hogy a környezetbarát intermodális fuvarozás minél nagyobb teret nyerjen, és ne az amúgy is túlterhelt közútjaink teherforgalma növekedjen tovább – hangsúlyozta Bíró Koppány Ajtony, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének főtitkára.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó:Az épülő BMW-gyár Debrecenben 2023. február 2-án. A BMW Group 400 hektárnyi területen építi fel az autógyárat, amely évente mintegy 150 000 gépkocsi gyártására lesz képes. A termelés 2025-ben kezdődik, itt készül majd a tisztán elektromos meghajtású modellek számára kifejlesztett NCAR architektúrára épülő Neue Klasse modellgeneráció alapító tagja. MTI/Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink