NGM: már érkeznek az emelt fizetések a legkisebb keresetűeknél

Hírek
A napokban érkeznek a legkisebb keresetűek első, jelentősen megemelt fizetései annak köszönhetően, hogy decembertől a minimálbér 15%-kal, a garantált bérminimum 10%-kal emelkedett. A béremelés közel 1 millió dolgozót érint és a magasabb keresetekre is emelő hatást gyakorol – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A szeptemberi fordulatot követően tovább folytatódott a reálbérek emelkedése, októberben 3,7%-kal nőtt a fizetések vásárlóereje, tehát az előző hónaphoz, szeptemberhez képest duplájára emelkedett a reálbérek növekedési üteme. A reálbérek emelkedését az tette lehetővé, hogy a kormány célzott és hatékony intézkedései – mint például az online árfigyelő vagy a 2024 június végéig meghosszabbított kötelező akciózás – októberre egy számjegyűre, novemberre pedig már 7,9%-ra szorították vissza az inflációt.

Az infláció további csökkenésével, illetve a bérek kétszámjegyű emelkedésével 2024-ben tovább folytatódhat a reálbérek növekedése. A kormány célja továbbra is, hogy fenntartsa és támogassa a bérek dinamikus emelkedését annak érdekében, hogy a reálbérek idén 4-5%-kal nőhessenek.

A bérek emelése a munkaerőpiaci aktivitás növeléséhez is hozzájárul. A gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a kormány célja, hogy a 15-64 év közöttiek aktivitási rátája a jelenlegi 78%-ról 85%-ra növekedjen. Ennek érdekében a kormány új és célzott munkaerőpiaci programot fog elkészíteni.

Fotó: Fejér Megyei Hírlap Pesti Tamás

Ezek is érdekelhetnek

További híreink