NGM: április 1-jén kivezetik a kkv kamatstopot

Hírek vg.hu
A kormány 17 hónap után kivezeti a kkv kamatstopot. A döntést az infláció és az alapkamat nagy mértékű csökkenésével indokolták. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a kamatstop összességében mintegy 150 milliárd forinttal enyhítette több mint 50 ezer magyar kkv törlesztési terheit.

2024. április 1-jével kivezetik a kkv kamatstopot, amit még 2022. november 1-jén vezettek be. A kamatstop a változó kamatozású, nem-támogatott és legalább egy éves futamidejű forint hiteleknél volt igényelhető. A minisztérium közleménye szerint több mint 50 ezer kkv vette igénybe a kamatstopot – közölte a Világgazdaság.

A kamatstopot a koronavírus-járvány, illetve az orosz-ukrán háború gazdasági hatásainak kezelésére vezette be a kormány. Az intézkedés célja az volt, hogy a törlesztőrészletek növekedése ne vigye csődbe a magyarországi vállalkozásokat. A kamatok befagyasztása 17 hónapig védte a hazai vállalkozásokat a megemelkedett kamatszinttel szemben. Az infláció azóta 4 százalék alá csökkent, a javuló gazdasági helyzetnek, valamint az elmúlt időben végbement kamatcsökkenésnek köszönhetően a kkv kamatstop kivezetésére úgy kerülhet sor, hogy egyik érintett vállalkozás törlesztőrészlete sem fog emelkedni.

Az utóbbi időszakban ugyanis érdemi csökkenés volt tapasztalható a hazai kamatkörnyezetben, amelynek eredményeképp a 3 hónapos BUBOR a piaci várakozások szerint 2024. április 1-ig a kkv kamatstoppal rögzített 7,77 százalékos szint alá fog csökkenni.

Az intézkedés bevezetésekor a vállalati hitelek szempontjából meghatározó 3 hónapos BUBOR 16,5 százalék feletti szinten volt, a kamatstop viszont ugyanezen lejáratú referenciakamatot 7,77 százalékos (3 havi BUBOR) szinten rögzítette.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Zenzen, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink