Newsweek: Fidesz előny az ellenzékkel szemben

Hírek Pindroch Tamás
A Mandiner idézte a Newsweek amerikai hetilap írását, amely szerint a közvéleményt formáló események jelentős része a Fidesz népszerűségét erősíti az utóbbi hónapok közvélemény-kutatások alapján.

Az országgyűlési voksolások két esélyese Orbán Viktor és a Fidesz vagy a Márki-Zay Péter-vezette baloldal – kezdi cikkét a Newsweek. Szerinte a jelenlegi, euroszkeptikus, családokat támogató, nemzeterősítő, szigorú migrációs politikát folytató és infrastruktúra fejlesztő kormánypárt a kampányidőszak alatt enyhébb járványügyi korlátozásokkal is a szavazóknak próbált kedvezni, ezzel előnyt kovácsolva az utóbbi hónapokban.

A lap úgy véli, ellentétben a nyugati médiában felépített képpel, amely szerint az ellenzéki pártok kisebb láthatósággal bírnak a kampányanyagok terén, az tapasztalható, hogy

a két fő szemben álló koalíció együttesen dominálja az óriásplakátok, utcai táblák, tévés és internetes hirdetések felületeit Budapesten.

A cikk szerint a baloldal fő kampányüzenetei, hogy Orbán kleptokrata, ezzel szemben megerősített EU-kapcsolatokat, szabadpiaci alapú lakossági árakat ígérnek. Miniszterelnök-jelöltjük sokszor felháborodást keltő kijelentései azonban rontják a baloldal győzelmi esélyeit.

A Magyarországgal szembeni negatív nemzetközi média, valamint Brüsszel legutóbbi Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni szankciói újabb tényezők – véli a szerző –, amelyek a kormánypártok irányába tolhatják a választókat, a belügyekbe való beavatkozás szándéka miatt.

A magyarországi közvélemény kutatók egyetértenek abban: a választás még nem lefutott kör, a szavazóknak 5-7 százaléka bizonytalan,

így a kampányhajrában döntő fontosságú lehet az ingadozók megnyerése

– olvasható a cikkben.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink