Névhasonlóság miatt sokasodnak a tőzsdei mellényúlások

Hírek Figyelo.hu

A pandémia tőkepiaci hullámait meglovagolni kívánó kisbefektetők parkettre lépésével egyre szaporodnak a tőzsdei mellényúlások. A tévedés elvi lehetősége egyes hazai papíroknál is fennáll a cégnevek hasonlósága miatt – áll a Világgazdaság cikkéből.

A koronavírus-járvány óriási volatilitást hozott a részvénypiacokon, az árfolyamhullámokat pedig minden korábbinál több kisbefektető próbálja meglovagolni az egyre szaporodó ingyenes kereskedési platformok technikai támogatásával.

A gyakran a legalapvetőbb pénzügyi és részvénypiaci ismeretek nélkül a piacra áramló spekulánsok új generációjának tagjai sokszor láthatóan nem igazodnak ki a tőzsdei azonosítók – tickerek – rengetegében,

és egyre gyakoribb, hogy összekeverik a hasonló hangzású vagy nevű cégek papírjait, így végül nem az eredetileg kinézett részvény kerül a kosarukba.

Legutóbb a Tiziana Life Sciences (TLSA) árbevétel nélküli kis biotech cég árfolyamát húzták csúcsra a valójában a Tesla-részvényt (TSLA) kereső kisbefektetők a két részvény tickerének hasonlósága miatt.

A pandémia február–márciusi tombolásakor pedig a hirtelen rendkívül népszerűvé váló videós kommunikációs platformokat fejlesztő Zoom Video Communications részvényeit tévesztették össze a befektetők a kínai Zoom Technologies papírjaival, a zavar miatt az utóbbi kereskedését egy időre fel is függesztette az amerikai tőzsdefelügyelet.

A magyar részvények iránt érdeklődő befektetőknek is indokolt a körültekintés,

több hazai cégnek létezik ugyanis hasonló elnevezésű külföldi tőzsdei megfelelője.

A Mol név például nem csak a hazai tőzsdézőknek csenghet ismerősen, ezzel a rövidítéssel kereskedhető a milánói börzén a pénzügyi szektorban érdekelt Gruppo MutuiOnline holding, valamint a tokiói tőzsdén jegyzett Mitsui OSK Lines is.

A világ egyik legnagyobb tengeri szállítmányozójaként számon tartott japán vállalat forgalmának legnagyobb része LNG- és olajszállításból származik, a névbeli hasonlóságok és az olajipari érintettség nyomán olykor még a tőzsdei adatszolgáltatók felületein is belevegyülnek a magyar olajtársaság hírfolyamába a tokiói tankerhajós vállalatról szóló híradások.

Az olajipari kitettség a „japán Mol” részvényárfolyamát a magyaréhoz hasonlóan súlyosan érintette az utóbbi időben, a hazai társaság idén mintegy 40 százalékos zuhanást szenvedett el, ennél a Mitsui-részvények csupán néhány százalékkal mutatnak jobb teljesítményt. Az „olasz Molnak” ugyanakkor idén már sikerült pár százalékkal feljebb araszolnia.

Borítókép: AFP

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink