Netrisk: jöhet a lakásbiztosítási kampány

Hírek Tóth Balázs
Átalakulhat és élénkebbé válhat a lakásbiztosítások piaca a jövőben egy új, 2023. április végén érvénybe lépő jogszabály után. Az ügyfelek többek között egy plusz alkalmat kapnak a lakásbiztosítási szerződésük költségek nélküli felmondására.

A Magyar Közlönyben megjelent új rendelet 2023. április 30-tól többek között maximalizálja a vagyonbiztosítási szerződéseknél a biztosításközvetítőnek kifizetett jutalékot, ami nem haladhatja meg az éves biztosítási díj 20 százalékát. Az ügyfelek számára szintén fontos változás, hogy 2024-től a már megkötött lakásbiztosításokat nemcsak a biztosítási évforduló előtt van lehetőségük költségek nélkül felmondani, hanem ezt minden év márciusában is megtehetik. Erről a lehetőségről pedig a biztosítóknak február 15-ig tájékoztatást kell adniuk. Így az ügyfelek egy plusz alkalmat kaptak a szerződések átnézésére és az esetleges váltásra, így akár egy kedvezőbb vagy szélesebb körű ajánlat kiválasztására” – mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

Élénkülhet a verseny

Hozzátette:üdvözöljük, hogy innentől évente legalább kétszer nyílik lehetősége a fogyasztóknak a lakásbiztosításuk felülvizsgálatára. A lakásbiztosítások terén eddig is volt verseny, de az új szabályok élénkíthetik a piacot. Könnyen lehet, hogy ezek a változások minden év elején egy lakásbiztosítási kampányt generálnak, amikor sokan megnézik a meglévő szerződésüket és körülnézhetnek a piacon, hogy van-e olcsóbb vagy jobb ár/érték arányú megoldás. Az új rendelet azt is kimondja, hogy azoknál a jelzálog-, ezen belül lakáshiteleknél, amelyek mellé kötelező lakásbiztosítást kötni, a bankoknak és hitelközvetítőknek meg kell mutatniuk elektronikus felületen, hogy milyen fogyasztóbarát lakásbiztosítások közül lehet válogatni az adott ingatlanra vonatkozóan. Ez a megoldás a fogyasztóbarát lakásbiztosításoknál hozhat az eddiginél élénkebb versenyt. A fogyasztóbarát termékekkel rendelkező ügyfelek esetében egyébként nem újdonság a több felmondási lehetőség, ott az évforduló után naptári negyedévenként is felmondhatják a szerződését.

Indexálás, alulbiztosítottság

Besnyő Márton kiemelte, hogy az ingatlan a legtöbb esetben az emberek legértékesebb vagyontárgya, így a lakásbiztosításokat több szempontból is érdemes időről-időre felülvizsgálni. Egyrészt ehhez apropót ad, hogy a szolgáltatók minden évben indexálják a biztosítási szerződéseket, ami az ingatlanok értékkövetését szolgálja a lakásbiztosításoknál. A korábbi években az alacsony infláció miatt ez szerény díjemelkedést jelentett, ám idén ez jóval nagyobb hatással lehet a jövőbeni díjakra. Másrészt egy-egy komolyabb korszerűsítés, felújítás után vagy új, nagy értékű berendezések, például egy hőszivattyús fűtési rendszer telepítése esetében is érdemes átnézni a szerződést. Az alulbiztosítottság komoly kockázatot jelent: ha a biztosított ingatlan valódi, újjáépítési értéke meghaladja a biztosításban szereplő maximális összeget, akkor baj esetén ez jelentős, akár több millió forintos veszteséget is okozhat.

Érdemes kalkulálni

A piacon elérhető ajánlatokat összehasonlítva elképzelhető, hogy a meglévőnél olcsóbban találhat valaki hasonló feltételeket nyújtó lakásbiztosítást, vagy esetleg azonos áron komolyabb szolgáltatási palettát nyújtó konstrukciót. A cél az, hogy a lehető legszélesebb termékpalettát kínálva az ügyfelek könnyen és egyszerűen hasonlíthassák össze az ajánlatokat. A Netrisknél jelenleg 11 biztosító 16 lakásbiztosítási terméke érhető el. Az elmúlt évben több mint 146 ezer kalkulációt végeztek el az ügyfelek és közel 20 ezer biztosítást kötöttek. A Netrisken keresztül megkötött lakásbiztosítások éves átlagdíja 2021-ben több mint 29 ezer forint volt, az összeg 2022-ben éves szinten 12 százalékkal 32 ezer forintra nőtt, 2023-ban eddig pedig mintegy 33 ezer forintot mutat ” – tette hozzá Besnyő Márton.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink