Népszerűtlen a horvát hazatérési program

Hírek Moszkovits János

A kormány kétszázezer kunát, azaz 9,4 millió forintot kínál a külföldről hazatelepülő és vállalkozást nyitó horvát állampolgároknak.

Az rtl.hr portál szerint egyelőre bukásra álla a „Válaszd Horvátországot” program, hiszen az év eleje óta csak egyetlen személy jelezte, hogy igénybe veszi a támogatást.

A megemelt összeg az idéntől jár az ország kevésbé fejlett régióit választó önfoglalkoztató fiataloknak.

Andrej Plenković kormányfő tavaly jelentette be, hogy 2022-ben várhatóan mintegy 4500-an veszik majd igénybe.

Most Josip Aladrović munkaügyi miniszter kifejtette: korai még következtetéseket levonni, csak egy év múlva lehet megmondani, hogy az intézkedés a kívánt gazdasági és demográfiai eredményt hozta-e.

A demográfiai hanyatlás megfékezésére Zágrábban külön munkacsoportot hoztak létre, amelyet a kormányfő felügyel. Az utóbbi tíz évben az ország lakossága 3,9 millióra, mintegy négyszázezer fővel csökkent, ami a természetes fogyás és az elvándorlás következménye.

A fejlett régiókban, így Zágrábban, Dubrovnik-Neretva és Zára megyében kisebb arányú a népességvesztés, a legtöbb lakost Vukovár-Szerém, Sziszek-Monoszló és Bród-Szávamente megye veszítette: 19, 18, illetve 17 százalékot.

Az rtl.hr idézi Ivan Majstorićot, egy ifjúsági szövetség munkatársát, aki szerint a fiatalok akkor maradnának Horvátországban, ha az állam szabályozná a befektetések üzleti környezetét, javítaná a munkaerőpiaci körülményeket, jobb munkahelyeket és magasabb fizetéseket biztosítana.

Elvárjuk a kormánytól, a munkaadóktól, de a szakszervezetektől is, hogy teremtsenek feltételeket a fiatalok számára, hogy itthon maradjanak és családot alapítsanak, és hogy akik nemrég költöztek el, visszatérhessenek

– mondta Majstorić.

Többet kell felajánlani, mint valami (200 ezer kunás) intézkedést, tette hozzá egy demográfus, több riportalany pedig azt tette szóvá, hogy gyenge az infrastruktúra kiürülő régiókban, így ha valaki oda- vagy visszatelepül, nem tudja jól kamatoztatni a kormányzati támogatást, s miután felfeléli azt, valószínűleg odébb áll.

(Borítókép: DIMITAR DILKOFF, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink