Népszerűek a támogatott konstrukciók

Hírek Figyelo.hu

A jövőben is jelentős összeg megy az államkasszából a támogatott hitelkonstrukciókra, köztük a babaváró támogatásra és a családi otthonteremtési kedvezmény keretében elérhető lakáscélú hitelekre – áll az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu összeállításában, amely a jövő évi költségvetés benyújtása és a támogatottak körének bővítése apropóján készült.

Az adatokból kiderül, hogy az elmúlt tizenkét hónapban az érdeklődők jelentős százaléka választotta a kedvezményes megoldásokat.

Több 100 milliárdos keretek

Pár nappal ezelőtt – május végén – jelent meg a jövő évi költségvetési tervezet, amely a tavaly bevezetett,

  • szuperkedvezményes babaváró támogatásokra 67 milliárd forintot biztosít,
  • lakástámogatásokra pedig majdnem 250 milliárd forintot szán,
  • összesen tehát több mint 300 milliárd forint lesz a keret.

Az idei évben is hasonló a nagyságrend, a 2020-as évre a költségvetés a babaváróra 26 milliárdot, a lakástámogatásokra pedig 297 milliárdot irányzott elő, ám ez az összeg esetlegesen változhat a koronavírus-járványból adódó hatások miatt. Elképzelhető ugyanis, hogy a konstrukciók iránti kereslet valamivel visszafogottabb lesz.

Bár a gyermekvállalást ösztönző babaváró hitelhez nem kell ingatlanfedezet, az igénylők egy jelentős része lakáscélra fordítja ezt a kedvezményes kölcsönt,

amelynek összege maximum 10 millió forint lehet, a futamidő pedig 20 év.

Az elmúlt hetekben új jogszabályok jelentek meg, amelyek eredményeként a korábbinál többen igényelhetik mind a támogatott lakáshiteleket, mind a babavárót, ez utóbbit például a feltételeknek megfelelő mozaikcsaládok is kérhetik a jövőben.

Minden negyedik igényelt kedvezményes konstrukciót.

A banki ajánlatokat naprakészen bemutató money.hu-nál az elmúlt tizenkét hónapban népszerűek voltak a támogatott konstrukciók. Az igénylést elindító érdeklődők 24 százaléka kért babaváró hitelt vagy államilag támogatott csokos lakáshitelt. Vagyis az érintettek közül minden negyedik igényelt kedvezményes konstrukciót.

A koronavírus-járvány miatt ugyan áprilisban 17 százalékkal kevesebben érdeklődtek a babaváró hitel iránt, májusban már az idei havi átlagnak megfelelően alakultak az igénylések.

A money.hu összeállításából kiderül az is, hogy az utóbbi 12 hónapban a piaci és támogatott – csokos – jelzáloghitelek, valamint a babaváró kölcsönök iránt érdeklődők többsége, 76 százaléka lakáscélra fordítható piaci jelzáloghiteleket választotta.

A cég szakértői szerint, bár a támogatott konstrukciók igénylése szigorú feltételekhez kötött, a bankok belső szabályai között lehetnek eltérések. Bizonytalanság esetén érdemes szakértők segítségét kérni, egy csokos konstrukció esetében éppúgy, mint egy piaci lakáshitelnél.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

További híreink