Népszerű a külföldiek körében a magyar vidék

Hírek magyarnemzet.hu
Több nyugati ország polgárai előszeretettel költöznek hazánkba – írja a Magyar Nemzet.

Demográfiai válság érte el a Balatont, mert az országos átlagot jóval meghaladó elöregedés sújtja. A tehetős, idős emberek beáramlása kimutatható az üdülőövezetben, míg a helyi fiatalok közül sokan már másutt telepednek le – jelezte Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter több konferencián is.

A Somogy vármegyei hírportál szerint ugyanakkor árnyalja a képet, hogy a betelepülők között azért előfordulnak szép számmal fiatalok is, miközben az öregedő településszerkezetet befolyásolja a külföldiek jelenléte, a német, angol, holland családok megjelenése, mert ők jellemzően korosabbak, ezért nem javítanak a település korfáján.

Nemrég vizsgáltam meg a statisztikáinkat, és ezek szerint a 60 év feletti korosztály a 38 százalékát adja a lakosságnak – jelentette ki Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere.

Nem új keletű a probléma, mert a balatoni lakosság idősödése évtizedek óta tart, de csak most vesszük észre, mert fáziskésésben vagyunk – szögezte le Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke. Emlékeztetett: már évtizedekkel ezelőtt tapasztalható volt, hogy aki nyugdíjba ment és megtehette, odaadta a gyermekeinek a lakását, ahol addig élt, és a Balatonnál telepedett le. Sokáig így növekedett a tónál élők száma.

Sok német érkezik

Nemcsak a Balaton, hanem a főváros is egyre népszerűbb a külföldiek körében. Mint arról a Mandiner beszámolt, egyre több német érzi rosszul magát a saját hazájában az elmúlt években gyökeresen megváltozott politikai helyzet miatt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2019 és 2023 között 34,9 százalékkal nőtt a hazánkba települő németek száma.

A lap szerint Magyarország az új célpont, amelyre a németek vágynak, ugyanis a megélhetési költségek 46 százalékkal alacsonyabbak itt, mint például Berlinben, és kevesebb adót is kell fizetni.

A cikk itt olvasható.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink