Nemzetstratégiai jelentőségű a Pan-Inform megszerzése miatti összefonódás

Hírek Helmeczi Zoltán

Közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a kormány a digitális egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó Pan-Inform Kutatás-fejlesztési és Innovációs Kft. feletti irányítás magyar állam általi megszerzésével megvalósuló összefonódást.

A Magyar Közlönyben hétfőn megjelent rendelet szerint az intézkedésre az egészségügyi adatok bizalmi jellegére tekintettel van szükség, valamint azért, mert „a számítástechnika széles körű elterjedése miatt” az egészségügyi adatokat fokozott védelemben kell részesíteni.

A nemzetstratégiai jelentőségűvé történt minősítés azt jelenti, hogy az összefonódást nem kell bejelenteni a Gazdasági Versenyhivatalnak.

A közlönyben Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter is rendeletet tett közzé, amely szerint a kft. esetében a tulajdonosi jogokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma gyakorolja 2022. december 31-ig.

Tavaly decemberben jelentették be, hogy a Magyar Telekom Csoporthoz tartozó T-Systems Magyarország Zrt. eladja az államnak Pan-Inform nevű leányvállalatát. A megállapodás a magyarországi központi, digitális egészségügyi szolgáltatások, valamint az ahhoz kapcsolódó kórházi informatikai rendszer fejlesztésével és támogatásával foglalkozó tevékenységeket érintette, amelyek 2020-ban nagyságrendileg 3,4 milliárd forint bevételt termeltek. A tranzakció tárgyát képező szolgáltatási portfólió elsősorban a közszférába tartozó igénybevevők feladatellátását támogatja, a felek megállapodása révén pedig e tevékenységeket a jövőben állami tulajdonú társaság végzi. A vételár nagyságrendileg 5,5 milliárd forint, amely az adásvételi szerződésben rögzített feltételek szerint módosulhat – közölte akkor a Magyar Telekom.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink