Nemzetközi konferencia a kommunizmus Kazahsztánba hurcolt áldozatairól

Hírek
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja (február 25.) alkalmából szervez nemzetközi konferenciát a Nemzeti Emlékezeti Bizottság (NEB), ahová meghívást kaptak a kazah Eurázsiai Egyetem professzorai is.

Kevéssé ismert tény, hogy a Szovjetunióban a legnagyobb munkatáborok a mai Kazahsztán területén voltak megtalálhatóak. A GULAG-ok alegységeinek számító KARLAG-okban, melyeknek központja a mai Asztanában volt, több tízezer magyar hadifogoly is dacolt az őrök kegyetlenkedéseivel és a szélsőséges időjárással. A magyar rabok mellett számos német, japán és lengyel nemzetiségű hadifogoly sínylődött a táborokban.

A szörnyű rendszer bukása után a kommunizmus kazahsztáni múltjának dokumentumait a karagandai Bolasak Egyetem kutatói könyvsorozatban kiadták (köztük a magyarokkal foglalkozó anyagot is). Jelenleg az fővárosi (Asztana) Eurázsiai Egyetem professzorai folytatják a téma feltárását.

KARLAG egykori parancsnoksági központjában (Dolinka község) ma emlékkiállítás található,  a központi láger területén pedig emlékművek állnak. Az ALZSIR láger központjában működő kegyeleti múzeum előtt 2017-ben a SZÓRAKÉSZ (a Szovjetunióban volt politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete) kezdeményezésére tizenkettedik nemzetként a magyar foglyok emlékkövét is felállították, a magyar delegációt a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettese, Máthé Áron vezette.

A NEB ekkor vette fel a kapcsolatot az Eurázsiai Egyetem oktatóival, akiket most Menczer Erzsébet, SZÓRAKÉSZ elnök asszony segítségével hívtak meg a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezendő konferenciára. A konferenciát február huszonkettedikén rendezik, ahol magyar és kazah kutatók ismertetik a tragikus múlt szörnyűségeit.