Nemzeti szuverenitásunkat sérti a brüsszeli eljárás

Hírek
Csütörtökön jelentették be Brüsszelben, hogy kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a Stop Soros törvénycsomag miatt, illetve bírósági szakaszba lépett a menekültügyi szabályozás miatt korábban megindított jogsértési eljárás. A Figyelő főmunkatársa az eljárásokkal kapcsolatban elmondta: az Európai Bizottság célja, hogy megváltozzon Magyarország bevándorláspolitikája. Az Európai Bizottság első alelnöke Frans Timmermans korábban kijelentette, hogy Soros Györgyhöz évtizedes barátság fűzi, ami azt jelzi, hogy az Európai Bizottság vezetése az amerikai milliárdos befolyása alatt áll.

Az ENSZ globális migrációs tárgyalássorozatával kapcsolatban a magyar kormány álláspontja az volt, hogy diplomáciai súlyánál fogva sem teheti meg, hogy  egyből felálljon a tárgyalóasztaltól – mondta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1 Szemtől Szembe című műsorában. Meg kellett próbálni elmondani a paktum veszélyeit, amely teljesen egyoldalúan kezeli a migrációt.

Úgy vélte, hogy a világban mások úgy gondolják, hogy a migráció megoldhatja a fejlett világ problémáit, de példátlan, hogy egy nemzetközi dokumentum ennyire egyoldalúan, mindenféle árnyalás nélkül áll a migráció pártjára.

Deák Dániel, a Figyelő munkatársa szerint is jó döntést hozott a kormány, amikor felállt az asztaltól. Elmondta, hogy a Figyelőben korábban összeállítást készítettek azokról a személyekről, akik a tervezet kidolgozásáért felelősek. António Guterres ENSZ főtitkár szerint a bevándorlás hasznos és megoldja a fejlett országok problémáit.

Migrációs különmegbízottját, aki a szöveg gondozásáért felel, Soros György ki is tüntetette CEU-n, ebből is látszik, hogy melyik politikai érdekszférához tartoznak – fűzte hozzá.

Az Európai Unión belül sincs egységes álláspont, de még ha ez is meg is történne, a 193 országot tömörítő világszervezetben az unió képviselői akkor sem kerülnének többségbe – tette hozzá.

Kovács István kifejtette: az ENSZ vezetése abba az irányba terelgette a tárgyalásokat, hogy a migrációt segítő szövegtervezet fennmaradjon, amelyben van racionalitás, mivel az ENSZ közgyűlésben a fejlődő országok, a migrációért felelős államok,  vannak többségben.

Érdekük a migráció

Elmondta, hogy Afrikát, amely jelenleg és jövőben is migráció bázisa lesz, pont azok a középosztálybeli rétegek hagyják el,  akik fel tudnák emelni hazájukat.

Az aktuális rezsimeknek az az érdeke, hogy „szelepként kiengedjék” ezt a tömeget és ráeresszék Európára. Hozzátette, hogy amíg Afrikában a népesség részt tudna venni országának építésében, addig Európában erre már nem képesek, mert  nem elég képzettek.

Deák Dániel is megerősítette, hogy a tárgyalások során túlnyomó többségben voltak a kibocsátó államok, amelyek azt képviselték, hogy a fejlett államok befogadó álláspontot képviseljék.

Az ENSZ vezetői szerint nem kötelező érvényű a készülő megállapodás – hangzott el az adásban. Erre Deák Dániel úgy reagált, hogy a szokásjognak nagy szerepe a nemzetközi jogban.

Jelenleg egy olyan értelmezést kialakítani, hogy ezek az alapelvek később kötelező erejűek legyenek és fennáll a veszélye annak, hogy akár évtizedek múltán ezek kötelező érvényűek lehetnek – vélte.

Nemzeti szuverenitást sérthet a brüsszeli eljárás

Csütörtökön jelentették be Brüsszelben, hogy kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a Stop Soros törvénycsomag miatt, illetve bírósági szakaszba lépett a menekültügyi szabályozás miatt korábban megindított jogsértési eljárás.

Kovács István abszurdnak minősítette mindkét eljárást. Egyrészről a Stop Soros törvénycsomagban meghozott büntetőjogi módosítást bírálják Brüsszelben, amely nemzeti hatáskör, de vitatják a hetedik Alaptörvény módosítást is, amellyel az ország szuverenitását is támadják – vélte. Az Alkotmánybíróságának kellenne kimondani, hogy a magyar alaptörvény prioritást élvez az uniós jogszabállyal szemben – tette hozzá.

A másik ügy pikantériája, hogy az a tranzitzónák miatt indult, amelyet Németország most másol le, és amellyel szemben Jean-Claude Juncker sem emelt kifogást.

A Figyelő munkatársa az eljárásokkal kapcsolatban elmondta, hogy az Európai Bizottságnak a célja, hogy megváltoztassa Magyarország bevándorláspolitikáját. Az Európai Bizottság első elnöke Frans Timmermans kijelentette, hogy Soros Györgyhöz évtizedes barátság fűzi, ami jelzi, hogy az a Európai Bizottság vezetése külső befolyás alatt áll.

Az eljárás jelzi, hogy Soros Györgynek komoly befolyása van a brüsszeli testületekre – mondta. Soros György időről-időre politikai programot hirdet, amelyben Magyarország központi szerepet játszik, mert ez az ország akadályozza meg, hogy Európában a tervei megvalósulhassanak – vélte Kovács István.

Borítókép: MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink