Nemzeti jogvédelmet a nemzeti kisebbségeknek!

Hírek
A tusványosi közönség a Minority SafePackről tekinthetett meg pódiumbeszélgetést kollégánk, Moszkovits János moderálásával.

Több mint egymillió százötvenezer aláírást hitelesítettek az unió tagállamaiban amit az Európai Kisebbségvédelmi Kezdeményezés (Minority SafePack) támogatására gyűjtöttek, főként Kárpát-Medencei magyar közösségek – jelentette be Vincze Lóránt, az európai kisebbségeket összefogó ernyőszervezet (FUEN) elnöke. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa elmondta: felveszik a kapcsolatot az Európai Bizottsággal (EB) a kisebbségvédelmi normaalkotás ügyében, és ha úgy látják, hogy az EB nem elég nyitott, akkor megvárják az Európai parlamenti választásokat, hogy a megújuló uniós fórumok foglalkozzanak a témával.

A pódiumbeszélgetésen részt vett a felvidéki magyar közösség pártjának (MKP) korábbi elnöke, elnökségi tagja, Berényi József, aki hangsúlyozta: föltétlenül kampánytéma lesz a kisebbségi jogvédelem a jövő évi európai parlamenti választáson. Ez azokban az országokban is hatékony eszköz lesz, ahol nincsenek kisebbségi érdekvédelmi szervezetek, mert színvallásra készteti a különböző pártcsaládok politikusait. Ha vállalják a kisebbségvédelmet, támogatásban részesülnek e közösségek részéről – tette hozzá.

Komlóssy József, a FUEN egykori alelnöke figyelmeztetett, hogy a Minority SafePack remek eszköz, de nem elegendő. Az európai normarendszer kialakításához, "azon kell lenni, hogy az Európa Tanács (ET) joganyagát vegye át az Európai Unió, majd tegye kötelezővé betartását. Sok tagállam ugyanis amíg tagjelölt volt igyekezett teljesíteni a kisebbségekre vonatkozó kritériumokat, viszont miután felvételt nyert az EU-ba, megfeledkezett vállalásairól". Komlóssy külön gratulált a Rákóczi szövetség és az RMDSZ sikeres aláírásgyűjtési akciójához, valamint hangsúlyozta: most élni kell ezzel a tőkével.

A legtöbb aláírást Magyarországon a Rákóczi Szövetség gyűjtötte össze. Tárnok Balázs alelnök ezzel kapcsolatban elmondta: sikerült nemzeti egységet teremteni az ügyben.

Az erdélyi aláírásgyűjtést az RMDSZ folytatta le, és koordinálta a Minority SafePack kampányát. A párt részéről a kampányt irányító Bodor László elmondta: az utolsó hónapokban minden erővel azon voltak, hogy serkentsék a nyugati országokban az aláírásgyűjtést, mert azt vették észre, hogy az ottani kisebbségi szervezetek kissé ellustultak.

Fotók: Somogyi Nóra

Ezek is érdekelhetnek

További híreink