Nemsokára megvalósulnak az Egészségipari Támogatási Program első projektjei

Hírek Figyelo.hu

Az Egészségipari Támogatási Program (ETP) első sikerei már a következő hónapokban láthatóak lesznek: a projektek túlnyomó része 2021 közepén megvalósulhat – jelentette ki a Figyelőnek adott interjújában Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára.

Az ETP pályázatát 50 milliárd forintos kerettel tavaly augusztusban írta ki a tárca, nagy volt az érdeklődés. Az első támogatási szerződéseket 2020 október elsején írta alá Varga Mihály tárcavezető a cégekkel. Hozzátette:

2020-ban lezajlott az ETP első két köre, 46 szerződés született, több mint 50 milliárdos vissza nem térítendő támogatáshoz jutottak a hazai egészségiparba beszállító vállalatok.

A beruházások által több mint 64,5 milliárd forint értékű fejlesztés megy végbe Magyarországon.

Hiszem, hogy fontos folyamatokat indítunk be ezzel a programmal

– fogalmazott. Úgy látják, a támogatással a társaságok jobb eredményeket érhetnek majd el nemcsak itthon, de a régiós piacokon, sőt globálisan is.

Iparági becslések alapján 18 százalék körülire tehető a hazai gyártók részvétele az egészségügyi beszerzésekben, ami messze elmarad számos nyugat-európai ország rátájától. Nehéz megmondani, hogy azért kevés a hazai cégek rendelése, mert sok mindenből nincs is itthoni előállítás, vagy azért nincs gyártó, mert nincs megrendelés – fejtette ki lapunknak.

Gion Gábor kitért arra is, hogy

a járvány első hulláma során megtanulta a világ, hogy milyen termékekből kell a szokásosnál nagyobb stratégiai készleteket felhalmozni. Így szerinte a tavaszihoz hasonló mértéktelen kalózkodástól nem kell tartani egy esetleges harmadik hullámban.

Már csak azért sem, mert itthon is sorra épülnek ki a kritikus gyártókapacitások, amiben az ETP-nek is nagy szerepe van – mondta. A programban ezért sem szorítkoztak kizárólag a mostani járványhelyzetben kritikus termékkörök gyártásának ösztönzésére, így a nyertes pályázatok között helyet kapott például traumatológiai rögzítők vagy sebészeti lézerek fejlesztése is.

Közlése szerint az ETP-n belül a legkisebb támogatható projektméret 400 millió forint. A beruházásoknál az elszámolható költségek legalább fele gépek, berendezések beszerzésére fordítható, míg az infrastrukturális és ingatlanbefektetés aránya az elszámolható költségek legfeljebb 50 százaléka lehet.

A teljes interjú a Figyelő legújabb számában olvasható!

(Borítókép: Gion Gábor (fotós: Kőhalmi Péter)

További híreink