Nemrég a túlnépesedéstől félt Kína, most az elöregedés a legnagyobb veszély

Hírek D. GY.
Tizenhárom éves mélypontra süllyedt a házasságok száma, kevés a nő és drága a nősülés.

Egy idén végzett cenzus szerint Kínában hosszú évtizedek óta nem látott ütemre csökkent a népesség növekedése.

Kína demográfiai válság elé néz.

A társadalmi ügyekért felelős minisztérium az idén áprilisban 29 nagyvárosban indított programokat annak érdekében, hogy vonzóbbá tegye a házasság intézményét – a jelek szerint kevés sikerrel. Az idei első három negyedévben mindössze 5,9 millióan kötötték össze életüket, ami 13 éves mélypontnak számít. A házasságok száma nyolc éve folyamatosan csökken. Ebben részben annak is szerepe van, hogy házasodni Kínában igencsak költséges mulatság. Egy öt tartományra kiterjedő felmérés szerint az elmúlt hét év átlagában 300 ezer renmimbibe, közel 47 ezer dollárba kerül az örök hűség kimondása. A nagyvárosokban kevésbé, vidéken azonban még mindig erősen tartják magukat a régi szokások. A menyasszony hozománya, a kötelező ajándékok, az új pár otthonának biztosítása.

A 300 ezer renmimbi a hatszorosa egy átlagos kínai család éves jövedelmének.

Helyi szinten persze vannak próbálkozások, egy tartományban például kísérleti programot indítottak, amelynek keretében legfeljebb 30 ezer renmimbiben limitálták a rokoni ajándékok összegét, szemben a szokások által diktált 100 ezerrel. A programban házasságközvetítés is szerepel, megkeresik az eladósorban lévő lányokat, a fiatal férfiakat és szüleiket, és igyekeznek meggyőzni őket a házasulás előnyeiről, valamint lebeszélni a családokat a költekezésről.

Pillanatkép egy hongkongi lagziról
Fotó: Marc Fernandes / NurPhoto / NurPhoto / AFP

Kínában hosszú évtizedekig az egyke-politika volt az uralkodó szemlélet – a párt diktátuma alapján. Ennek nem csak a népességnövekedés ütemének radikális csökkenése lett az eredménye, de az is, hogy a férfiak száma jóval meghaladja a nőkét. Ha csak egy gyerek lehet, az inkább fiú legyen, aki hozzájárul majd a családi kassza gyarapításához. Egy kormányzati szakember szerint mára már olyan súlyos a helyzet, hogy “elkerülhetetlen, hogy rengeteg férfi egyedül legyen kénytelen leélni az életét”. A nekem közötti aránytalanság alig változott a 2010-es népszámlálás óta, akkor a 25-34 éves korosztályban 2,2 millió egyedülálló férfit és 1,2 millió egyedülálló nőt számoltak össze. Amíg a nemek aránya nem változik, esélytelen, hogy a házasságok száma emelkedjen.

A helyzetet tovább rontja, hogy egyre több nő követi a nyugati mintát, szeretne karriert csinálni, nem vonzza a házassággal járó sok kötöttség.

Egy vidéki, falusias jellegű tartományban májusban végzett felmérés szerint a női válaszadók 60 százaléka tartotta csak szükségesnek jövőbeli életében a házasulást, szemben a férfiak 82 százalékával. 2010-ben ez az arány még 80 százalék volt. Így hiába próbálja meg a kormányzati propaganda győzködni a fiatalokat és családjaikat, hogy oldják meg olcsóbban a házasságot. Mivel az elköteleződni kívánó nők aránya alacsony, így családjaik és maguk is elvárják, hogy “anyagilag” is megbecsüljék őket, drága ajándékokra és jelentős összegű készpénzre számítanak.

Szövetkezik Kína és Amerika

(Borítókép: Jade Gao / AFP)

További híreink