Németországban sorra mondják le a karácsonyi vásárokat

Hírek Lengyel Gabriella
Németország is a negyedik hullámmal küzd, naponta dőlnek meg a rekorodok az új esetek számát illetően. A kormányzat minden erőfeszítése arra irányul, hogy lassítsa a járvány terjedését.

A Robert Koch Intézet napi jelentése szerint kedden 100 ezer főre 399,8 fertőzés jutott, szemben a hétfői 386,5-tel. A 24 órán belüli új fertőzések száma 45 326, ez 13 278-cal több, mint egy héttel ezelőtt ugyanazon a napon – írja a Deutsche Welle.

A betegség következtében elhunytak száma 309 fővel emelkedett. A német kórházak egyre több nehézségről számolnak be, országszerte gyorsan megteltek az intenzív osztályok.

A járvány elsősorban a déli és keleti részén tombol, Szászországban 969,4 volt a megbetegedések száma 100 000 főre vetítve kedden, ezt követi Türingia ( 685,3) és Bajorország (644,9). Mindhárom tartományban átlag alatti az átoltottság.

Németország eddig visszautasította a kötelező védőoltás bevezetésére irányuló felhívásokat, bár vezető jogi szakértők szerint a lépés nem ütközne az alkotmánnyal. Több állam miniszterelnöke, köztük Baden-Württemberg és Bajorország

– kiállt a védőoltás kötelezővé tétele mellett.

Jens Spahn egészségügyi miniszter viszont továbbra is ellenzi ezt a lépést, azt mondta a Deutschlandfunknak, a kötelező védőoltások nem oldják meg az akut problémákat.

Jelenlegi adatok szerint a lakosság 68 százaléka részesült teljes körű védőoltásban, ami Nyugat-Európában az egyik legalacsonyabb arány. A fertőzések közelmúltbeli megugrása arra kényszeríti a tartományi vezetőket, hogy korlátozásokat vezessenek be. A korlátozások elsősorban azokat fogják érintetni, akik nem vették fel az oltást.

Brandenburgban az úgynevezett 2G szabály vonatkozik majd minden szoros fizikai kontaktust igénylő szolgáltatásra, sportlétesítményekre, fedett játszóterekre, múzeumokra, szabadidőparkokra, állatkertekre és botanikus kertekre is.

Mivel további korlátozások várhatók, így az ország világhírű karácsonyi vásárai közül egyre többet törölnek.

Elmarad az adventi vásár többek között Stuttgartban is. Bajorországban, Brandenburgban és Szászországban pedig betiltották ezeket a rendezvényeket. – olvasható a Deutsche Welle-n.

 

Címlapkép: AFP / Markus Scholz

Ezek is érdekelhetnek

További híreink