Németország tovább halad a merkeli úton

Hírek
Kemény alkuk árán létrejött a német nagykoalíciós megállapodás a CDU/CSU és az SPD között. Nem lehet a német bevándorláspolitika gyökeres megváltozására számítani, a múlt héten például havi 1000 migráns családegyesítésének engedélyezését szavazta meg a német parlament. A tárgyalásokkal töltött hónapokban tovább csökkent a nagykoalíció pártjainak támogatottsága, míg a bevándorlásellenes AfD-nek jelentősen erősödött.  

Fájdalmas alkuba kényszerítették Merkelt

A Spiegel Online hírportál, a Bild című lap, a Deutschlandfunk országos közrádió és a ZDF köztelevízió egybehangzó értesülései szerint a csaknem 24 órán át tartó utolsó tárgyalási fordulón valamennyi nyitott kérdést sikerült tisztázni, így a minisztériumokat is elosztották a pártok között.

Az előző ciklushoz képest a legnagyobb különbség az, hogy a szociáldemokraták megkapják a pénzügyminisztériumot, amelyet 2009-től 2017-ig a CDU-s Wolfgang Schäuble vezetett, a CSU pedig megkapja a belügyminisztériumot, amelyet Horst Seehofer pártelnök vezethet. A Bild szerint az új kormányban és Angela Merkel CDU-ja jelölheti majd a gazdasági és a védelmi minisztert. Lényeges az is, hogy az SPD adja majd a kulcsfontosságú tárca vezetőjét: a pénzügyi mellett a külügyi és a munkaügyi minisztert is.

A kormányalakítás következő lépése egy pártszavazás az SPD-nél a koalíciós szerződés tervezetéről. A párt akkor léphet ismét koalícióra a CDU/CSU-val, ha a 463 ezer párttag többsége megszavazza a megállapodást.

Európai Egyesült Államok, megengedő bevándorláspolitika

Az SPD vezetője, Martin Schulz, az eurózóna integrációjának jelentős mélyítését szorgalmazza, így a folyamat újabb lendületet kaphat, mivel az SPD kapja a pénzügyi tárcát. Mindez Emmanuel Macron francia elnök ambícióival együtt rossz hírt is jelenthet a kelet-közép-európai államoknak, melyek nem érdekeltek sem a túlzott integrációban, sem a kétsebességes unióban, hanem egy erős nemzetállamokon alapuló együttműködést szeretnének.

Komoly bevándorláspolitikai fordulatra sem lehet számítani a régi-új nagykoalíciótól, hiszen az SPD nem fogja engedni Angela Merkelnek, hogy jelentősen szigorítson eddigi megengedő álláspontján. Ennek előjele volt az is, hogy a német parlament múlt héten szavazta meg, hogy augusztustól ideiglenesen minden hónapban 1000 olyan bevándorló csatlakozhassanak az országban élő hozzátartozóikhoz, akiknek közvetlen családtagjai már menedékjogot kapott Németországban.

Mélyponton a nagykoalíciós pártok támogatottsága

Az elhúzódó koalíciós tárgyalások nem tettek jót sem a CDU/CSU-nak, sem az SPD-nek. Miután az Angela Merkel fémjelezte CDU/CSU-tól a tavaly októberi választáson egymillió szavazó vándorolt át a bevándorlásellenes AfD-hez, a februári közvélemény-kutatások alapján ez a folyamat nem állt meg: az AfD az elmúlt időszakban tovább erősödött, már 2 százalékponttal erősebb, mint 5 hónappal ezelőtt. Az elmúlt időszak legnagyobb vesztese az SPD, melynek támogatottsága Martin Schulz 180 fokos fordulatainak hatására a szövetségi választásokon történelmi mélypontra sülyedt, majd a koalíciós tárgyalások alatt további 3 százalékponttal csökkent. A bevándorláspolitikai fordulat elmaradása pedig további lehetőséget adhat az AfD-nek, mely a harmadik legnagyobb frakcióval rendelkezik a Bundestagban.

 

Borítófotó: Bodnár Boglárka/MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink