Németország felfüggesztette az Északi-Áramlat 2. engedélyezését

Hírek D. GY.
Tovább drágul a földgáz ára a nemzetközi piacokon, miután a német hatóságok továbbra sem adnak zöld utat az új gázvezetéknek.

A német energiapiaci felügyelet közölte, hogy “átmenetileg felfüggeszti” az Északi-Áramlat 2 gázvezeték engedélyezését. Az Gazprom által épített csőpár kapcsán a hatóság arra hivatkozott, hogy oroszok által a vezeték üzemeltetésére létrehozott leányvállalatot nem a jogszabályoknak megfelelően alapították meg.

A németek döntése kritikus helyzetben érte az európai gázpiacot, a fokozódó ellátási bizonyalanságban, a tél közeledtével az árak meredeken emelkednek tovább.

A Gazpomot egyre erősebb kritika éri azzal kapcsolatban, hogy szándékosan fogja vissza szállításait, így hajtva fel az árakat és így próbálja meg európai partnereit hosszú távú szerződések megkötésére rábírni.

A decemberi határidejű gázkontraktus a brit piacon kedden több mint 17 százalékkal 2,4 fontra emelkedett. Az európai benchmark 15,2 százalékkal megawattóránként 94 euróra drágult. Mindkét szint havi csúcsot jelent. Októberben még csökkentek valamelyest az árak, a piaci szereplők arra számítottak, hogy az orosz szállítások megnövekednek. A múlt hétre azonban elapadt ez a remény, a jegyzések 40 százalékkal ugrottak meg.

Fotó: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Az Északi-Áramlat 2 projektcége cége Svájcban van bejegyezve, ez a vállalat alapított egy német leányt,

így próbálva meg eleget tenni annak az uniós előírásnak, amely szerint a szállítóvezetékeknek és a termelőknek külön entitásoknak kell lenniük. A szabály alól az orosz fél kivételt kért, ezt azonban még augusztusban elutasította egy német bíróság. A német felügyelet most azt közölte, hogy a felfüggesztés mindaddig érvényben marad, amíg nem kerül a német leánycég tulajdonába a gázvezeték összes eszköze. Az engedélyezési eljárásra négy hónapot adnak a német jogszabályok. Ha megvan a német engedély, akkor nagyjából ugyanez a folyamat kezdődik el az EU-nál, azzal a különbséggel, hogy ez két hónapig húzódhat el.

Németországon keresztül összesen 33 kilométer hosszan húzódik a vezeték,

elemzők szerint a német leányvállalat egyértelműen az uniós rendelkezések kijátszását célozza. Ha a projekt meg is kapja végül az engedélyt, Lengyelország, amely kezdettől fogva ellenzi a vezetéket, perre mehet. A lengyel gázvállalat, a PGNiG szóvivője üdvözölte a német hatóságok döntését. Az Északi Áramlat 2. a Balti-tenger alatt húzódva összesen 55 milliárd köbméter gázt lenne képes szállítani. Moszkva célja az vele, hogy el tudja kerülni az ukrajnai tranzitot. Kijev álláspontja szerint a Kreml zsarolja Európát a gázszállítások korlátozásával és arra készül, hogy lerohanja Ukrajnát.

Saját csapdájába sétált bele az európai gázpiac

(Borítókép: Krisztian Bocsi/Bloomberg / Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink