Német külügy: “kétoldalú” kérdés a brit kémgyilkosság

Hírek
Heiko Maas német külügyminiszter szerint Londonnak közvetlenül Moszkvával kell tárgyalnia az orosz kettősügynök meggyilkolásával kapcsolatban. A német diplomata véleménye azt jelzi, hogy London csak gyenge támogatást kap Berlintől, Moszkvával szemben. Ugyanakkor Angela Merkel német kancellár egyértelműen az oroszokat vádolja a merénylettel, Londonhoz hasonlóan - írja a Daily Mail.

A német külügyminiszter szerint Nagy-Britanniának közvetlenül Oroszországgal kell tisztáznia a Salisburyben történt mérgezéses támadás ügyét. Heiko Maas közölte, hogy minden bizonyíték Moszkva felé mutat, viszont a briteknek közvetlenül az oroszoknak kell bebizonyítaniuk, hogy ők felelősek a merényletért. A külügyminiszteri nyilatkozatot úgy értelmezték, hogy London csak gyenge támogatást kap Berlinből. Néhány nappal ezelőtt azonban Angela Merkel még teljes támogatásáról biztosította Theresa May brit kormányfőt.

Maas szerint “el kell fogadnunk, hogy Oroszország továbbra sem könnyű partner. Szükségünk van rá, amikor nagy nemzetközi problémákat kell megoldanunk. Ezért van, hogy továbbra is részei maradunk a párbeszédnek, ugyanakkor elvárjuk az oroszoktól a konstruktív hozzáállást”.

Elemzők megjegyzik, hogy a német külügyminiszter sokkal kevésbé fogalmazott egyenesen, mint Merkel, aki követte Donald Trump, Emmanuel Macron és Theresa May nyilatkozatait és egyértelműen az oroszokat tette felelőssé a merényletért. A négy vezető szerint “nincs más elfogadható magyarázat”, mint az, hogy Moszkva rendelte el a gyilkosságot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban továbbra is cáfolja, hogy ők állnának a merénylet mögött

Borítófotó: Heiko Maas, német külügyminiszter, MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ezek is érdekelhetnek

További híreink