Nemcsak a rabok, de a rohamrendőrök is megverték a francia fegyőröket

Hírek
Immár 10. napja tart a francia börtönőrök sztrájkja. Az utolsó csepp a pohárba azt volt, hogy egy radikalizált iszlamista három börtönőrt is megsebesített a Fresnes börtönben, míg egy Calais melletti fegyházból kettő őr került kórházba. Azóta több mint 100 büntetés-végrehajtási intézményben sztrájkolnak, és 27 börtönben a dolgozók már blokádot is hirdettek.

Volt itt minden a jogi úton történő tágyalástól, a gumiabroncs égetésen át a rohamosztagosok bevetéséig. Thibault Capelle szakszervezeti vezető úgy nyilatkozott, hogy “mindig ugyanaz a szomorú jelenet: a rend erői a rend erői ellen, nagyon szomorú napjai ezek a köztársaságnak”. Hozzátette, hogy a Fleury-Mérogis börtön, ami Európa legnagyobb végrehajtási intézménye, őreinek blokádját rohamrendőrök vertek szét, méghozzá nagy mennyiségű könnygáz bevetésével.

A francia büntetés-végrehajtás ezen intézményeiben 28 ezer őrre jut 78 ezer rab, melyeknél nem választják el a radikalizált rabokat a többiektől. Továbbá az őröknek a francia jog nem sok eszközt biztosít önvédelemre.

Tehát arról van szó, hogy a nagy-nagy liberalizmus addig fajult, hogy a raboknak majdnem több joga van, mint a fegyőröknek. Utóbbiaknak munkaköre napról-napra veszélyesebb, e mellé bérük, és a kis létszám miatt szabadságolásuk elhanyagolható és röhejes. Szembetűnő a beszámolókban, hogy a fő problémát a dzsihadista börtönlakók jelentik, akik radikalizálják a többi rabot is.

Felháborító, hogy a rend őreit, akik a büntetés-végrehajtó intézményekben teljesítenek embert próbáló munkát a saját államuk nem hogy nem támogatja, de még ellehetetleníti is. Sőt, a kellő védelmet sem biztosítja számukra. Valamint, ha nemtetszésüket fejezik ki, akár sztrájk, akár blokád formájában, a válasz az, hogy beküldjük a rohamosztagot, hogy szétverje őket. Mindenesetre Macron februárra megoldást ígér.

Borítókép: AFP/Boris Horvat

Ezek is érdekelhetnek

További híreink