Nem volt idén fekete hónap az október

Hírek Szajlai Csaba
Az október gyakran áresést hoz a világ tőkepiacain, ám az idén, elsősorban a globális monetáris lazítások miatt, ez az időszak is intenzív emelkedést hozott.

Az október “fekete” hónap a globális tőzsdevilágban, és mintha a piacok kezdetben bizonyítani is szerették volna a megfigyelés helyességét, október elején egy erőteljesebb nemzetközi és hazai korrekció indult. Ám a hónap második felében teljesen megfordult a hangulat, a FED újabb kamatvágása és több vezető amerikai részvény (Apple, Facebook, GE) remek negyedéves gyorsjelentése után az amerikai S&P 500 új rekordszintig jutott. Mindez erős hatással volt a többi tőkepiacra is, és bár a hónap utolsó kereskedési napján kicsit lefelé korrigált a BUX, de összességében a hazai piac is hasított, októberben végül a Budapesti Értéktőzsde indexe 40 601pontról, 42 160 pontig változott.

A Budapesti Értéktőzsde részvényszekciójában is megindult a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon. A Mol riportját vegyesen fogadta a piac, az olajipari részvény 37,4 milliárd forintos forgalom mellett 0,8 százalékot emelkedett és végül 2 912 forinton fejezte be az októbert. Sokkal jobb hónapot zárt az OTP, amely 119,7 milliárd forintos forgalom mellett 6,1 százalékkal, 13 570 forintig drágult. A papír új történelmi rekorddal 14 ezer forint fölé is ment a hónapban. A Richter 40,9 milliárd forintos forgalom mellett 5 460 forintig menetelt, ez 9,9 százalékos emelkedésnek felelt meg.

A kisebb forgalmú papírok közül a CIG Pannónia volt a legnehezebb helyzetben, a hónap egészében 38,6 százalékot veszített értékéből. Az árampiacon fontos bejelentéseket tett több, a tőzsdén is jegyzett cég, közülük az ELMŰ és az ÉMÁSZ drágult, az Opus Global ebben a hónapban veszített értékéből.

A BÉT képviselete közölte: az összesített októberi részvényforgalom 219 milliárd forintot tett ki, vagyis megfejelte a szeptemberi 176,3 milliárd forintos forgalmat. A 9,96 milliárd forintos napi átlagos kereskedési érték szintén magasabb volt, mint a megelőző hónap 8,4 milliárd forintos egy napra jutó forgalma, ugyanakkor nem érte el a bázis 11,2 milliárd forintos értékét. A brókercégek kereskedési rangsorában az Erste ezúttal megelőzte legfőbb versenytársait, vagyis a Wood&Company-t, illetve a Concorde Értékpapírt.

Szajlai Csaba

 

Borítófotó: Askobol, PuzzlePix / Shutterstock