Nem változtatott az alapkamaton a jegybank

Hírek figyelo.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa nem változtatott a kamatkondíciókon mai kamatdöntő ülésén – derült ki a jegybank közleményéből. Az alapkamat továbbra is 0,6 százalék, valamint a kamatfolyosó – az egynapos betéti, illetve hitel – rátája sem módosult.

Tavaly szeptemberben az MNB igazgatótanácsa az egyhetes betéti eszköz 15 bázispontos emelése mellett döntött, ami ezzel elvált az alapkamattól, és átvette az irányadó eszköz szerepét. A szakértők véleménye megoszlik arról, milyen monetáris beavatkozásra lehet szükség 2021-ben, amennyiben a jegybank lép, az elsősorban az egyhetes betéti eszköz kamatának módosításával történhet.

A jegybanki alapkamat évekig 0,9 százalék volt, 2020 nyarán azonban két, 15 bázispontos lépésben 0,6 százalékra csökkentette az MNB.

A kéthetes betét helyett a három hónapos betét vette át a jegybanki alapkamat szerepét 2015-ben, 2018 decemberében pedig a jegybank által megcélzott kiszorítandó likviditás eléréséhez nullára csökkentették az eszközben elhelyezhető összeget

(Borítókép: Andrey_Popov, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink