Változatlanul 13 százalék az alapkamat

Hírek Tóth Balázs
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi, idei első kamatdöntő ülésén nem változtatott a jegybanki alapkamaton, az továbbra is 13 százalékon áll, és a kamatfolyosó két széle sem módosult. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

A jegybank legutóbb szeptember 27-én emelt alapkamatot, akkor 125 bázispontos szigorítást hajtott végre az augusztusi 100 bázispontos kamatemelés után. A szeptemberben megtartott ülést követően bejelentették az alapkamatemelési-ciklus leállítását.
A monetáris szigorítást azonban októberben más monetáris eszközökkel folytatódott, az MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott jegybanki tenderek kamatát 18 százalékra; azonban a heti helyett azóta naponta szervezett betéti tenderek kamatát a piac irányadónak tekinti. A jegybank a hivatalos kommunikációjában a decemberi kamatdöntő ülést követően megerősítette: a szigorú monetáris kondíciók tartósak maradnak, az alapkamat jelenlegi szintjének fenntartása szükséges ugyanis az árstabilitás eléréséhez.
Matolcsy György, az MNB elnöke néhány nappal ezelőtt a Gazdasági Versenyhivatal elnökével folytatott megbeszélést követően úgy nyilatkozott: az infláció mielőbbi és tartós letörése nyithat utat ahhoz, hogy a kamatok mérséklődjenek, és az alacsonyabb kamatkörnyezet támogassa az intenzív, zöld növekedési fordulatot.

Borítókép: Kallus György / VG

Ezek is érdekelhetnek

További híreink