Nem változott az alapkamat

Hírek
A jegybank monetáris tanácsa a várakozásoknak megfelelően 0,9 százalékon hagyta az alapkamatot. A Takarékbank elemzése alapján a monetáris kondíciók szigorítására a jövő év második feléig nem számíthatunk.  

A közelmúltban a jegybank nem szokványos eszközökkel kívánta “finomhangolni” a monetáris politikát, amelyek közül az egyik legfontosabb eszköze a három hónapos betétállomány szűkítése azon célból, hogy a kereskedelmi bankok a jegybank eszközeinek igénybe vétele helyett a reálgazdaságot finanszírozzák, illetve állampapírokat vásároljanak. Ide tartozik, hogy az MNB monetáris tanácsa a szeptemberi ülésén 75 milliárdban korlátozta a három hónapos betét 2017 év végétől fennálló állományát.

A jegybank friss előrejelzése szerint a 3 százalékos inflációs cél elérése csak 2019 közepétől várható, így a korábbi előrejelzésekhez képest még későbbre került. A Monetáris Tanács legutóbbi értékelése szerint a külső környezet továbbra is lefelé mutató inflációs kockázatot hordoz. A Takarékbank elemzése alapján a monetáris kondíciók szigorítására a jövő év második feléig nem számíthatunk. Közben a tartósan laza monetáris politikát a nemzetközi környezet is támogathatja, mivel az inflációs nyomás hiányában és a vártnál lassabb növekedés miatt a Fed lassabb ütemben folytathatja a kamatemeléseket, míg jövő év szeptemberéig folytatódik az EKB eszközvásárlási programja havi 30 milliárd euró összeggel.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink