Ősszel várhatóan nem lesznek nagymértékű menzai áremelések – nyilatkozta a Világgazdaságnak Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) közösségi étkeztetési szekciójának vezetője. Kiemelte: a szülők többsége ebből a szempontból nyugodt évkezdésre számíthat, viszont a közétkeztető cégek mindeközben egy rendkívül súlyos és egyre kritikusabb problémára, a munkaerőhiányra igyekeznek megoldást találni. Egyelőre hiába – tette hozzá.
Zömében változatlan áron, a januárban érvényesített és a szülők által is indokolt mértékűnek elfogadott, 20 százalék körüli menzai áremelések után
az új tanév többségében változatlan árú étkezési díjakkal indulhat ősszel
– ha nem következik be váratlanul negatív irányú változás a gazdasági környezetben –, kivéve ott, ahol épp most járnak le a közbeszerzési szerződések.
A januári árkorrekciónak köszönhetően minden közétkeztető cég túlélte a 2022–2023-as tanévet. Viszonylag gyorsan normalizálódott az energiapiaci árrendszer, bár a tarifák magasabb szinten maradtak, mint ahol a háború előtt voltak, ezzel immár muszáj kalkulálni, miként a tartósan megdrágult élelmiszer-beszerzéssel is – számolt be a gazdasági portálnak Sáfár Ferenc.
A VIMOSZ szekcióvezetője ugyanakkor elmondta, hogy a munkaerőhiány váratlanul nagy mértékű, és hosszú távú kihívásnak ígérkezik, amiről nem gondolták, hogy ennyire reménytelen kezelni.
Vannak már képzések, államilag támogatott rendszerben is, de nincs utánpótlás, nem népszerű az ágazat a fiatalok körében.
Évekkel ezelőtt egy meghirdetett szakácsállásra 40-50 jelentkező volt, most jó esetben a tizede, de a kiválasztott, megfelelő tudású jelöltet egyre többször marasztalja nagyobb fizetéssel a korábbi munkahelye.
Jelenleg legalább minden ötödik álláshely betöltetlen, és a túlterhelést a meglévő dolgozói állománynak kell kezelnie.
A bértömeg így drasztikusan emelkedik, az egy évvel ezelőttihez képest 20-30 százalékkal költenek erre többet a cégek – összegezte a szakértő.
Borítókép: MTI/Illyés Tibor